Es compleixen dos anys de la sentència del procés, la qual va desfermar la ràbia als carrers quan es va fer públic que els líders independentistes sumaven més de 100 anys de presó per treure les urnes al carrer. Un dels afectats per la repressió de l'estat espanyol, com la resta de líders del procés, va ser Jordi Sánchez, secretari general de Junts per Catalunya, indultat fa uns mesos. Tot i això, Sánchez ha remarcat que "l'indult no és una solució política", segons ha declarat en una entrevista a TV3.

D'aquesta manera s'ha alineat amb la posició del president a l'exili Carles Puigdemont, que en un article a El Punt Avui, ha deixat clar que no vol ser subjecte d'un indult preventiu i menys encara que la seva situació personal condicioni les negociacions amb l'Estat. Sobre això Sànchez ha assegurat que "el problema no és Puigdemont, sinó com exercim l'autodeterminació".

"La solució al conflicte és l'autodeterminació, no que nosaltres sortim de la presó", ha assegurat el líder de Junts. Sànchez ha insistit a dir que la solució del conflicte amb l'Estat passa per una negociació al marge de situacions personals. 

Indults condicionals

 "L'indult no és una solució política. Nosaltres no vam demanar els nostres indults", ha recordat el secretari general de Junts per Catalunya. Sànchez ha exposat les seves sospites sobre els motius que van impulsar els indults. 

Pel líder de Junts, la concessió dels indults i la manera com es van fer estan més relacionades amb la imatge del mateix estat espanyol que no pas amb els líders empresonats. "En el nostre cas, la gent que estava a la presó, estic convençut que l'indult es va avançar per l'informe del Consell d'Europa", ha dit. 

Problemes amb la taula de diàleg

Pel que fa al diàleg amb l'Estat promogut pel seu soci de Govern, Esquerra, Sánchez ha expressat el seu escepticisme i ha tornat a denunciar les limitacions que s'han establert als representants del seu partit. "No som a la taula de negociació perquè no ens hi van voler, perquè ens van vetar, perquè els que diuen que volen dialogar volen escollir amb qui parlar". 

Els problemes amb la designació dels representants catalans no són l’única cosa que li grinyola a Sánchez. El líder de Junts ha acusat Pedro Sánchez de menystenir la taula i buscar posar en evidència el govern català. Una activitat que no es presta a la negociació. "Aquesta taula tindrà el recorregut que tindrà, ja en parlarem d'aquí a sis o dotze mesos", ha augurat. 

Els pressupostos del govern espanyol 

El secretari general de Junts ha dit que al seu partit no els ha agradat la presentació dels pressupostos de l'Estat i ha considerat "imprescindible" que els comptes incloguin tres coses: un fons covid que garanteixi entre 1.500 i 2.000 milions d'euros per a Catalunya en inversions en salut; una actitud diferent amb els fons europeus i garanties d'execució del que s'acordi.

 

Imatge principal: Jordi Sánchez, secretari general de Junts, abraçant el president a l'exili Carles Puigdemont després que aquest sortís en llibertat de la vista al tribunal de Sàsser / ACN