Jordi Sànchez, l'expresident de l'ANC i diputat de JxCat al Parlament, empresonat a Soto del Real des de fa vuit mesos, ha demanat aquest diumenge que "el principi de la unitat indiscutible [sigui substituït] pel principi del mandat indiscutible de la voluntat popular dels ciutadans expressada a les urnes".

Cal, segons Sànchez, que Madrid revisi l'enfocament de la crisi catalana i accepti el dret a l'autodeterminació per restablir la normalitat política. "Cal canviar de paradigma. És l'única manera de sortir de la crisi".

Ho diu en una entrevista al diari progressista britànic The Guardian, en què explica que "debatem si avançar cap al segle XXI o aferrar-nos a les imposicions franquistes de la transició que van informar la Constitució actual pel que fa al poder judicial, la unitat d'Espanya i la monarquia".

Diàleg

El diputat insisteix en la necessitat de diàleg entre el Govern i l'Estat, la manca del qual considera "l'errada principal" de tot el procés. "Fins i tot en els pitjors moments d'una crisi, ha d'haver-hi canals de comunicació", diu. Aquests canals "han deixat d'existir en el conflicte polític a Catalunya; els interlocutors s'han esvaït. Patim les conseqüències de més de cinc anys de diàleg inexistent".

Aquest canvi de ritme "permetria al govern espanyol abandonar la seva actitud repressiva i permetre a les autoritats judicials deixar de violar els drets polítics dels càrrecs escollits".

L'entrevista es va fer abans de la moció de censura per mitjà de la qual Pedro Sánchez va rellevar Mariano Rajoy al capdavant del govern espanyol. El diari també ha parlat amb Andreu van den Eynde, l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva.

Torra

Sànchez destaca també que el president de la Generalitat, Quim Torra, "és una persona afable, discreta, oberta al diàleg, amb profundes conviccions democràtiques, les motivacions polítiques de les quals es basen en el dret a l'autodeterminació".

Alhora, afirma que "algunes de les paraules i opinions [de Torra] són desafortunades, però no representen ni els punts de vista ni les tradicions del moviment independentista, que està arrelat en sòlids principis democràtics”.

Sànchez explica que es troba bé de salut, però que “és molt dur veure que la presó és més aviat un càstig per als fills, la parella i els pares".