El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha comparegut en un vídeo amb els també presos polítics Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn des de la presó de Lledoners, i ha reconegut obertament que "la Justícia la trobarem fora de l'Estat espanyol". Sànchez ha enviat aquest missatge després de la decisió de la Justícia belga de desestimar de forma definitiva l'euroordre d'extradició que el jutge Pablo Llarena havia dictat contra Lluís Puig.

Segons l'expresident de l'ANC, la decisió belga ha demostrat que la via de l'exili és un element imprescindible per al treball polític a l'interior de Catalunya. "Amb la sentència d'ahir es veu el sentit de la bifurcació del treball a l'exterior i a l'interior. Confirma el que diem des del començament, que és que la Justícia la trobarem fora de l'Estat espanyol. Aquest és el recorregut que hi ha i el que ens dona força", ha indicat.

Turull ha carregat contra el judici que van tenir al Tribunal Suprem, i l'ha titllat de "farsa". "El que va passar ahir, sumat a la sentència d'Alemanya [amb Carles Puigdemont], demostra que els tribunals europeus que intervenen en el cas català no estan contaminats ideològicament, i acaben dient que tant la instrucció, el judici com la sentència del Suprem són una farsa", ha manifestat.

Per la seva banda, Josep Rull ha definit el Tribunal Suprem com un "tribunal polític". "La resolució d'ahir subratlla i reforça la nostra condició de presos polítics. Vam afrontar un judici polític, amb un tribunal polític, sense les mínimes garanties procedimentals. Som presos polítics de l'Estat espanyol, amb totes les conseqüències", ha apuntat.

En un altre missatge, el president Carles Puigdemont ha recordat que la decisió dictada pel tribunal d'Apel·lacions belga contra l'extradició de Puig és la segona sentència ferma a Europa contra la persecució judicial dels líders independentistes, després que un jutge alemany va decidir que no se'ls podia perseguir pels delictes de sedició i rebel·lió. 

“Ens adrecem al president del govern espanyol, el senyor Pedro Sánchez, com a màxim responsable polític de l’Estat espanyol per demanar-li que acati aquesta sentència. Va ser el govern espanyol que va impulsar el 155, origen de la vulneració de drets que patim", ha subratllat Puigdemont.

El líder independentista ha assegurat que la decisió de la fiscalia belga d'acceptar el no a l'extradició de Puig posa punt final a la batalla judicial que va engegar l'exili, i adverteix que Espanya ha perdut aquest pols perquè la justícia espanyola no garanteix els seus drets ni un judici just.

Puigdemont adverteix Sánchez que "és el moment de rectificar" i que "aquesta rectificació és imprescindible per trobar solucions polítiques". "Treguin de la presó, vostès que poden fer-ho, els presos polítics catalans. Tenen les eines i la majoria parlamentària per fer-ho. Vostè es va comprometre a desjudicialitzar aquest conflicte. Avui Europa li obre la porta a complir-ho", ha conclòs.