Nou pols entre l'independentisme i la JEC, després del conflicte pels llaços grocs. El cap de llista de Junts per Catalunya a les eleccions generals torna a posar contra les cordes els magistrats de la Junta Electoral, dos dels quals ho són també del tribunal del judici al procés. Jordi Sànchez, un dels encausats, ha decidit presentar una sol·licitud formal per fer un debat amb la resta de caps de llista per Barcelona de cara al 28-A. Ho fa, segons confirma JxCat, "en exercici dels seus drets polítics en tant que candidat". 

La número dos a la llista, l'exconsellera Laura Borràs, ha defensat des del faristol del Parlament que "els seus drets haurien d'estar intactes" i que per tant, ja que no se li permet fer campanya en condicions normals, com a mínim hauria de poder exposar i contrastar el seu projecte amb la resta de caps de llista reunint-los a tots a Soto del Real. És a dir, amb Oriol Junqueras, Jaume Asens, Inés Arrimadas, Meritxell Batet i Cayetana Álvarez de Toledo. La demanda s'ha fet arribar també a Institucions Penitenciàries. 

ERC ja havia demanat poder fer campanya a Soto i Alcalá Meco

Fa justament una setmana, Esquerra Republicana havia sol·licitat ja poder fer actes de de campanya a les presons madrilenyes on hi ha reclosos dirigents independentistes: Soto del Real i Alcalá Meco. Segons fonts dels republicans, encara estan pendents de resposta. 

El precendent andalús

Les peticions d'ERC i de Junts per Catalunya agafen com a referent l'autorització que el Ministeri d'Interior i la Junta Electoral Central van donar a Podemos a Andalusia per fer mítings a centres penitenciaris durant les eleccions andaluses del passat mes de desembre. Sens dubte, un precedent clar i recent.