El Tribunal Suprem també s'ha pronunciat en la seva sentència del judici al procés sobre els permisos permisos penitenciaris. La sentència rebutja la petició de la fiscalia que va demanar que no es concedissin permisos als condemnats fins que no haguessin complert la meitat de la condemna. Ara, en entendre el tribunal que no hi va haver rebel·lió i sí sedició, deixa en mans d'Institucions Penitenciàries de la Generalitat la concessió dels permisos, ja que els presos són en presons catalanes.

La normativa penitenciària estableix que es podran concedir permisos sempre que hagin extingit la quarta part de la condemna i no observin mala conducta. Tenint en compte que la majoria dels presos s'ha passat en presó provisional dos anys, els primers que podrien sortir amb permís són Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, condemnats a 9 anys de presó. És a dir, que d'aquí uns tres mesos ja podrien tenir un primer permís.

Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys, hauria d'esperar fins a principis de 2021 per poder tenir un primer permís. Carme Forcadell, sentenciada a 11 anys i mig, complirà la quarta part de la pena el febrer de 2021, ja que ella va ingressar a presó provisional més tard.

Els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull, els dos condemnats per sedició a 10 mesos i mig de presó, podrien sortir de permís l'any vinent, quan hagin complert gairebé dos anys i mig de presó, la quarta part.

Tercer grau

El condemnat pot sol·licitar els permisos en qualsevol moment. Si la Junta de Tractament de la presó opta pel tercer grau i la seva proposta és aprovada pels Serveis Penitenciaris, la mesura pot ser recorreguda per la fiscalia davant del jutge de vigilància penitenciària i més tard davant de l'Audiència Provincial, que tindrà l'última paraula. El tercer grau suposa sortides de caps de setmana, sortides cada dia per treballar i tornar a la presó a dormir o fins i tot vivint fora del centre penitenciari amb un braçalet telemàtic. Si accedeixen al segon grau, podran accedir a alguns dels avantatges de la semillibertat.