"No hi haurà tensió policial". Això és el que revelen els missatges que el portaveu de JuntsxCat, Jordi Sànchez, va intercanviar amb representants del govern espanyol pocs dies abans de celebrar-se el referèndum.

Ho publica avui La Vanguardia, que assegura que Sànchez va explicar davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena l'11 de gener que "va haver-hi moltes converses, durant aquells dies, algunes amb representants del govern d'Espanya, concretament el 30 de setembre".

L'expresident de l'ANC afegia que "aquestes converses estan en missatges telefònics guardats" i assegurava que "no feien preveure en cap cas el que va passar l'1 d'octubre" perquè, a més, posava en relleu que "són converses privades que a mi em feien preveure que podia haver-hi alguna tensió, podia haver-hi algun altercat però no el que va passar l'1-O".

En altres àudios també se sent Sànchez dient que sempre ha estat en contra de la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) i subratllant que la majoria de JuntsxCat tampoc no la preveuen. "La meva opinió sobre la DUI avui és la mateixa que vaig tenir quan vaig ser elegit president de l'Assemblea", recordava el portaveu de JuntsxCat, al mateix temps que apuntav: "Jo ja vaig dir que el dia 27 de setembre no es votava per fer una DUI. Aquest no és el recorregut, no és el camí. Això ho vaig dir quan vaig ser nomenat president de l'ANC i no avui que estic a Soto del Real. La meva opinió sobre la Declaració Unilateral d'Independència ha estat sempre la mateixa, no ha variat".

En aquests àudios també es pot sentir Sànchez assegurant que el tinent de la Guàrdia Civil sabia que tant ell com Jordi Cuixart pujarien als seus cotxes "per dirigir-nos" a la gent concentrada, però tot i així el fiscal insistia que "es muntaria un sidral".

Sànchez també demana la sortida de la presó per poder demostrar que no es vol saltar la legalitat espanyola, mentre assegura que és el govern espanyol el responsable d'aquesta situació.

"Li plantejo [la meva llibertat] amb una certa consciència que si vostè no permet la meva sortida en llibertat, amb les condicions que consideri oportunes, no sé com puc demostrar des de Soto del Real el que vostè planteja, que cal demostrar una actitud. No sé com fer-ho", s'hi pot sentir.

Unes declaracions que va escoltar Llarena, que ahir va tornar a denegar la seva posada en llibertat i li va retreure que no hagi renunciat a l'escó.