L’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, pres a Soto del Real des de fa mig any, ha escrit una tendra i emotiva carta a la seva dona, Susana Barreda, avui que és la Diada de Sant Jordi i que per primera vegada després de 27 anys, no la passaran junts.

En el text que publica el diari Ara, Sànchez escriu: “La rosa que enguany no rebràs, però, serà la meva. Hauràs d’esperar i sé que esperaràs. Pots estar segura que tard o d’hora la meva rosa arribarà, perquè de la presó se’n surt”. El diputat de Junts per Catalunya està segur que malgrat que no tinguin la seva rosa, de flors no els en faltaran, ni a ella, ni a les seves filles, Clara i Abril: “Estic segur que en tindreu més d’una de tanta i tanta gent que ens estima. Mai podrem retornar ni una petita part de tota l’estima que estem rebent”, escriu.

A la carta, Jordi Sànchez fa un repàs de com vivien el Sant Jordi, una diada que "enguany no tindrem, ni nosaltres ni cap de les famílies dels que Llarena ha enviat a la presó o a l’exili”.

Explica que no recorda quin va ser el primer any que van anar a passejar entre llibres i roses a la rambla de Catalunya, però que sí que recorda que s’hi resistia "perquè deia que per Sant Jordi el lloc on s’havia d’anar a passejar era a la Rambla, el carrer de Ferran i la plaça de Sant Jaume”.

Sànchez li demana que “no s’oblidi de comprar els llibres als nens”, que sap que no se n’oblidaran però que “és important que enguany no els falti el seu llibre”. Amb ironia i nostàlgia també diu que aquest any no s’haurà de discutir amb els seus fills adolescents perquè l’acompanyin a passejar per Sant Jordi: “El temps passa i els darrers anys amb prou feines aconseguíem que l’Abril i la Clara vinguessin amb nosaltres; l’Oriol ja era impossible. Aquest any, com a mínim, m’estalviaré aquesta discussió, tot i que estic segur que si el jutge m’hagués decretat la llibertat, cap d’ells rondinaria si els diguéssim d’anar plegats a passejar entre llibres i roses”.

L’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana no perd l’esperança “perquè finalment tot s’acaba posant a lloc” i “es farà justícia, encara que ara ens sembli impossible”.

Jordi Sànchez li assegura que quan es faci justícia, trobaran el temps per fer “totes les coses que en Llarena ens ha impedit fer durant tots aquests mesos. Només de pensar-ho ja em sento un home lliure”, escriu

Sànchez acaba la carta dient-li que quan la seva rosa arribi “serà d’un vellut roig intens”. “El groc —escriu— serà per sempre més el record viu i dolç d’un temps en què la dignitat de tants homes i tantes dones es va fer present a les places i els carrers del país per recuperar les llibertats robades”.