Aprovat. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha permès el desbloqueig parcial dels comptes a Jordi Pujol Ferrusola perquè disposi mensualment de l’equivalent al salari mínim interprofessional, que ara està situat en els 1.000 euros.  La mesura va ser demanada per Pujol Ferrusola, el novembre passat, per poder fer front a les despeses bàsiques i familiars. La fiscalia no s’hi ha oposat i aquest dilluns el titular del jutjat d’instrucció 5 de Madrid ho ha permès. El fill gran del president de la Generalitat té els comptes bloquejats perquè, juntament amb tota la família va ser processat per amagar patrimoni a Andorra. La fiscalia Anticorrupció demana la pena més elevada per a ell: 29 anys de presó, a més va haver de dipositar una fiança de 7,5 milions d’euros.

En aquesta petició de Pujol Ferrusola, la fiscal Belen Suàrez no s’hi ha oposat fent referència a la jurisprudència existent de la sala penal de l’Audiència Nacional que, a grans trets exposa que tota persona  processada i amb els béns ipatrimoni intervinguts per assumir possibles responsabilitats civils se li ha de permetre cobrir les necessitats bàsiques de qualsevol família. En la resolució, del 21 de març, el  jutge Pedraz exposa que Pujol Ferrusola té dos comptes a Caixabank, amb 1,3 milions d’euros en una, i 653.341 euros l’altra, i ordena a l’entitat bancària que li permeti cobrar només el salari mínim interprofessional.

Penes

El cas de la família Pujol Ferrusola està pendent de judici. La fiscalia Anticorrupció demana penes d’entre 8 a 29 anys de presó, al president Pujol i als seus set fills, mentre la seva dona, Marta Ferrusola, va quedar-ne exclosa per motius de salut. Anticorrupció demana 29 anys de presó a Jordi Pujol Ferrusola pels delictes d’associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsedat documental, delictes contra la Hisenda Pública en cinc exercicis (del 2007 al  2012) i frustració d'execució. També demana penes de multa. En la seva interlocutòria d'obertura de judici oral, el jutge va requerir a Jordi Pujol Ferrusola perquè en el termini de deu dies diposités 7,6 milions d'euros i a la seva exdona, Mercè Gironès, 400.000 euros per cobrir les possibles responsabilitats civils que puguin derivar-se en el judici. Gironès també va demanar poder accedir parcialment als seus comptes, i se li va aprovar.

A banda, el febrer passat, la sala penal de l’Audiència Nacional va donar la raó a Jordi i Josep Pujol Ferrusola i a Francesc Robert Ribes i va denegar les noves comissions rogatòries a Andorra i a Dinamarca, aprovades pel jutge instructor el gener passat, malgrat que la investigació de la causa contra la família Pujol Ferrusola va ser tancada l’estiu passat. La defensa de la família Pujol, exercida pel penalista Cristóbal Martell, afirmava que aquesta mesura “no té cobertura legal”, ja que la instrucció de la causa contra la família Pujol Ferrusola es va tancar fa temps; ja s’han presentat els escrits d’acusació i defensa, i la causa és ara en mans del tribunal que els jutjarà, no pas del jutge instructor. A més, sostenia que amb aquesta mesura es “vulnera el dret de defensa” del president Pujol i els seus set fills. I, la sala penal de l’Audiència Nacional va subscriure el raonament de la defensa i va sostenir que el jutge Pedraz “és incompetent per seguir la investigació”, ja que ell mateix va tancar-la en dues resolucions de l’estiu del 2020 i del juny de 2021. També renyava  la fiscalia i  li recordava que en aquest moment processal “no té legitimació per instar” a fer noves proves, tot i que pot demanar incorporar documentació nova al tribunal que jutjarà la família Pujol Ferrusola. La data encara està pendent.