Estirada d’orelles al jutge Santiago Pedraz i a la fiscalia Anticorrupció. La sala penal de l’Audiència Nacional ha donat la raó a Jordi i Josep Pujol Ferrusola i a Francesc Robert Ribes i ha denegat les noves comissions rogatòries a Andorra i a Dinamarca, aprovades pel jutge instructor el gener passat, malgrat que la investigació de la causa contra la família Pujol Ferrusola va ser tancada l’estiu passat. La defensa de la família Pujol, exercida pel penalista Cristóbal Martell, afirmava que aquesta mesura “no té cobertura legal”, ja que la instrucció de la causa contra la família Pujol Ferrusola es va tancar fa temps; ja s’han presentat els escrits d’acusació i defensa, i la causa és ara en mans del tribunal que els jutjarà, no pas del jutge instructor. A més, sostenia que amb aquesta mesura es “vulnera el dret de defensa” del president Pujol i els seus set fills. Ara, la sala penal de l’Audiència Nacional comparteix el raonament de la defensa i sosté que el jutge Pedraz “és incompetent per seguir la investigació”, ja que ell mateix va tancar-la en dues resolucions de l’estiu del 2020 i del juny de 2021. També renya la fiscalia i  li recorda que en aquest moment processal “no té legitimació per instar” a fer noves proves, tot i que pot demanar incorporar documentació nova al tribunal que jutjarà la família Pujol Ferrusola.

Inicialment, en la resolució, del 31 de gener passat, el titular del jutjat central d’instrucció 5 de l’Audiència Nacional atenia la demanda de la fiscal Belen Suárez i ordenava torar a demanar a les entitats financeres amb seu a Andorra, Andbank, Crèdit Andorrà, Banc de Sabadell d'Andorra i Banca Privada d'Andorra, informació sobre els comptes oberts en els quals figuri com a titular o apoderat Francesc Robert Ribes, l'exdirector de la televisió andorrana, que la fiscalia vincula amb el primogènit del president de la Generalitat. Ara, la sala d’apel·lacions, presidia pel magistrat Alfonso Guevara, que també fa de ponent de la resolució, ho revoca tot, com demanava la defensa de la família Pujol. Guevara recorda que aquesta causa ja es va dictar resolució d’obertura de judici oral el 15 de juny passat, i afegeix que les acusacions van presentar els seus escrits i abans “no van usar aquesta última prerrogativa” de poder demanar més informació. I afirma: “Esdevé absolutament extemporani que el jutge d’instrucció,  sense competències en l'anomenada fase intermèdia i feta ja la qualificació de les acusacions, acordi reiterar dues comissions negatives lliurades a les autoritats d’Andorra, i una a emesa a les autoritats daneses.” I revoca la resolució de Pedraz amb les noves comissions.

 

Acusacions

En  l’escrit d’acusacióla fiscalia demana per a l’expresident Pujol nou anys de presó pels delictes d’associació il·lícita i de blanqueig de capitals. Hi sosté que pel seu càrrec de president de la Generalitat del 1980 al 2003, així com al capdavant de Convergència, “va teixir una xarxa de clientelisme” amb empreses afins, que pagaven a canvi d’adjudicacions. Les penes sol·licitades per als fills van dels 8 als 29 anys de presó. I mentre que Podem li reclamava 20 anys de presó per a Pujol, l’Advocacia de l’Estat es va avenir a la tesi de les defenses i va descartar acusar-lo, com a la majoria dels seus fills. La defensa de la família nega les acusacions de corrupció  familiar, en assegurar que no hi ha cap prova, segons Martell. El judici contra la família Pujol Ferrusola encara no té data de celebració, a l'Audiència Nacional, a Madrid.