El titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha acordat l'obertura de judici oral contra l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol Soley, els seus set fills i onze persones més, entre les quals l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès o els empresaris Luis Delso Heras, Carles Sumarroca Claverol i Carles Vilarrubí per fets tipificats com a delicte d'associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte continuat de falsificació de document mercantil, set delictes contra la Hisenda Pública i delicte de frustració de l'execució.

Penes de més de 8 anys de presó

Per aquests fets la Fiscalia demana una condemna de 9 anys de presó per a l'expresident català, mentre que per als seus set fills sol·licita penes que oscil·len entre els 8 i els 29 anys de presó que reclama a Jordi Pujol Ferrusola.

En concret són peticions de 25 anys de presó per a Jordi Pujol Ferrusola, 17 per a Mercè Gironès, 14 per a Josep, i 8 per a Pere, Oleguer, Oriol, Mireia i Marta Pujol Ferrusola. També demana cinc anys de presó per als 10 empresaris investigats: Francesc Robert Ribes, Bernardo Domínguez Cereceres, José Barrigón Lafita, Gustavo Buesa Ibáñez, Josep Mayola Comadira, Luis Delso Heras, Carlos Sumarroca Claverol, Josep Cornado Mateu, A.G.K. i Carles Vilarrubí Carrió.

L'Advocacia de l'Estat, per la seva banda, no es dirigeix en el seu escrit d'acusació contra Jordi Pujol Soley, mentre que per al primogènit demana 25 anys de presó i una fiança de 7,7 milions d'euros per cinc delictes fiscals. Per a Josep Pujol Ferrusola demana quatre anys i mig de presó, i a l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, 17 anys. 

La pena més elevada és per al primogènit dels Pujol Ferrusola, Jordi, a qui Anticorrupció demana 29 anys de presó per associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsedat documental, delictes contra la Hisenda Pública en cinc exercicis (2007, 2008, 2009, 2010 i 2012) i frustració d'execució. També demana penes de multa.

En la seva interlocutòria d'obertura de judici oral el jutge requereix Jordi Pujol Ferrusola perquè en el termini de deu dies dipositi set milions i mig d'euros i a Mercè Gironès 400.000 euros per cobrir les possibles responsabilitats civils que puguin derivar-se en aquest procediment pels delictes contra la Hisenda Pública que se'ls imputen.

El jutge ratifica la situació de llibertat dels acusats i explica que no existeix la necessitat d'assegurar la seva presència en les sessions de judici oral amb una situació diferent que la que han mantingut durant el procés, inclosa la de deixar constància del domicili a Espanya i l'obligació de comparèixer a les crides judicials que calguin.

 

 

 

La interlocutòria concedeix un termini d'un mes als acusats perquè presentin els seus escrits de defensa i inclou els escrits d'acusació de la Fiscalia Anticorrupció, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació representada per Grand Tibidabo SA, en els quals s'indiquen els delictes i les penes de presó sol·licitades per als acusats.

El 16 de juny del 2020 l'anterior instructor d'aquesta causa va proposar jutjar els membres de la família Pujol Ferrusola per formar una organització criminal que, aprofitant la seva posició privilegiada d'ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades, va acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes.

En aquest procediment també s'ha investigat empresaris que presumptament van realitzar pagaments milionaris a la família, segons explicava De la Mata en la seva interlocutòria, dissimulats sota estructures societàries més o menys sofisticades i utilitzant diferents paradisos fiscals i fórmules contractuals. Tots aquests contractes simulats trobaven la seva contraprestació en l'exercici d'influències concretes per part de la família Pujol Ferrusola en adjudicacions, canvis de qualificació urbanística, adjudicació de concessions, etc.