Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, ha demanat a la Sala Penal de l'Audiència Nacional que el deixi en llibertat després que el jutge del cas, José de la Mata, confirmés la decisió d'enviar-lo a la presó per evitar que faci operacions d'ocultació de béns.
En el recurs d'apel·lació davant la Sala, la defensa critica els arguments que va utilitzar De la Mata en rebutjar el 24 de maig el recurs de reforma contra la presó preventiva decretada pel jutge el 25 d'abril passat. Segons els seus advocats, "si no s'ubiquen les operacions en el temps, no es pot argumentar que l'investigat 'ha continuat' fent operacions" per ocultar els seus béns, com sosté el jutge.
"Els fets que avui justifiquesn la mesura (de presó) ja es trobaven en actes molt anteriors i no són, a major abundància, constitutius d'elusió a la satisfacció civil del procés i, molt menys, constitutius de reiteració delictiva", exposa el recurs.
La defensa considera que una "comprensió correcta de les operacions a partir de la seva mateixa documentació i del temps en què es van dur a terme porten a una conclusió idèntica" i és que "de cap manera no suposen un perjudici als efectes d'assegurament de responsabilitats patrimonials".
A més, la defensa assegura que les operacions que en l'acte recorregut es diu que van ser desenvolupades "'fins a l'actualitat i 'durant aquesta última fase del procés', de cap manera suposen disposicions de sortida d'actiu, ben al contrari".
"La recent documentació subscrita reforça l'actiu circulant i la posició creditora de les mercantils participades pel meu mandant. I respecte a sortides d'actiu produïdes entre els anys 2007 i 2012, i les més recents sense disminució de l'equilibri patrimonial, com que es tracta de simples alteracions en la composició del patrimoni, no impliquen pèrdua del seu valor", sosté encara la defensa.
Descapitalització
Un mes després d'enviar-lo a la presó, De la Mata es va oposar a deixar Pujol Ferrusola en llibertat en haver constatat, "en particular, durant l'últim any", que ha "continuat fent tota classe d'activitats i ha arribat a acords amb socis, amics i testaferros, per ocultar béns i posar-los fora de l'abast dels tribunals, i per dificultar l'accés a les proves".
També recordava que aquestes circumstàncies ja van afavorir el 2016 que se li retirés el passaport i se li prohibís sortir d'Espanya, mesures que "no es van mostrar eficaces", ja que des d'aleshores ha continuat fent "tota classe d'activitats comptables, bancàries, contractuals i societàries, reconversió d'operacions, contractes de préstec i reconeixements de deute".
I és que des que es va iniciar aquest procediment el 2012, Jordi Pujol Ferrusola, Júnior, "ha fet un progressiu procés d'ocultació d'informació i evidències, i de descapitalització de tots els actius patrimonials i financers que se li podien atribuir", advertia De la Mata.