Jordi Pujol Ferrusola ha demanat a l'Audiència Nacional que li apliqui l'increment del salari mínim, segons ha avançat Europa Press aquest dimarts. Concretament, el primogènit de l'expresident de la Generalitat ha sol·licitat al jutge que investiga l'origen del patrimoni familiar que li permeti disposar al seu compte de 1.260 euros al mes —davant dels 1.167,66 euros que podia retirar fins ara. La seva defensa ha recordat al jutge Santiago Pedraz que el març del 2022 ja va desbloquejar un dels seus comptes per poder cobrar el salari mínim, amb l'objectiu de fer front a despeses familiars. Així mateix, també es va veure obligat a desbloquejar un compte perquè pagués l'impost dels vehicles (com ja se li va permetre amb l'IBI)

Amb el patrimoni bloquejat des de fa vuit anys per la investigació que se segueix a l'Audiència Nacional, Pujol Ferrusola ara vol que s'actualitzi l'import que pot retirar en virtut de l'increment aprovat recentment pel govern espanyol. "En haver-se actualitzat —conforme al Reial Decret 99/2023, del 14 de febrer— el salari mínim interprofessional per a l'any 2023, mitjançant el present escrit interessem que pel Jutjat s'acordi ordenar a CaixaBank SA que la quantitat mensual a desbloquejar a favor del senyor Pujol sigui de 1.260 euros", ha indicat el lletrat Cristóbal Martell. En una interlocutòria signada aquest dilluns, el jutge Pedraz ha demanat a la Fiscalia que es pronunciï i que emeti un informe sobre la petició.

Suport econòmic dels familiars

Durant la instrucció, Pujol Ferrusola ha incidit en el fet que el jutjat li va imposar l'any 2015 com a mesura cautelar "la fiscalització de la seva vida econòmica, inclús en els seus àmbits prosaics, tals com meritació i pagaments d'impostos municipals". En conseqüència, ha assegurat que "ha hagut de comptar amb el suport econòmic directe i desinteressat dels seus familiars més pròxims per afrontar les despeses ordinàries del dia a dia".

Cal recordar que el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 5 va obrir judici oral contra l'expresident de la Generalitat i els seus set fills, inclòs Jordi Pujol Ferrusola, per formar part d'una presumpta organització criminal que s'hauria enriquit durant dècades amb activitats corruptes valent-se de la seva posició política. La Fiscalia demana nou anys de presó per a l'expresident i 29 per al seu primogènit per presumptes delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals contra la hisenda pública, falsedat documental i frustració de l'execució en relació amb la gestió del seu patrimoni.