Pas en ferm de la direcció de l'Assemblea Nacional Catalana. Enmig de la crisi interna que travessa l'entitat independentista, i que aquest dissabte podria escenificar-se amb la possible dimissió d'un nombre important de dirigents, Uriel Bertran ha anunciat una decisió que pot servir per evitar la ruptura. L'actual coordinador de la comissió d'estratègia i discurs havia de convertir-se en el vicepresident de l'entitat a partir del maig, rellevant així l'actual titular, Jordi Pesarrodona. Però finalment no serà així.

En una piulada a Twitter, Uriel Bertran ha anunciat que renuncia a substituir l'actual vicepresident, lloant també la seva tasca al llarg d'aquests mesos. "Ha fet una bona feina, i per tal que totes les veus continuïn faig públic que renuncio a substituir-lo i continuaré de coordinador de la comissió", ha explicat. Amb aquest pas, Bertran intenta calmar els ànims i reconciliar la línia oficialista amb el corrent crític intern: mentre que ell és proper a la presidenta Dolors Feliu, Pesarrodona representa el col·lectiu dissident. D'aquesta manera, els crítics mantindrien una posició rellevant al capdavant de l'entitat. La decisió no ha estat espontània, sinó que ja va compartir-se amb la resta de secretaris nacionals durant la reunió del passat dissabte.

Una vicepresidència repartida

Les eleccions celebrades el passat mes de maig van ser sorprenents. Malgrat que Pesarrodona s'havia imposat entre el vot dels socis de l'ANC, la posterior elecció per part dels 68 membres del Secretariat Nacional va situar Dolors Feliu com a presidenta. I a l'hora de decidir el vicepresident, la situació va ser encara més agònica: després de dos empats entre Pesarrodona i Bertran, l'entitat va decidir que el primer ocuparia la vicepresidència durant el primer any del mandat, i el segon ho faria durant el segon any. Una decisió que significaria el relleu de Pesarrodona a partir del pròxim maig, i donaria encara menys veu al corrent crític intern del qual forma part l'exregidor de Sant Joan de Vilatorrada.

Un corrent crític que, al llarg de les darreres setmanes, ha agitat el fantasma d'una ruptura. Després de la polèmica per una votació sobre la llista cívica que va enfrontar els dissidents amb la línia oficialista (entre retrets d'"autoritarisme" contra la direcció de l'entitat), la reunió del Secretariat Nacional d'aquest dissabte es presentava com l'escenari en el qual podria fer-se pública la ruptura amb una dimissió en bloc dels crítics. Ara queda per veure si la decisió d'Uriel Bertran serà suficient per evitar la trencadissa.