L'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, no pot argumentar els drets com a representant polític del seu client. Jordi Cuixart és el president d'Òmnium Cultural, no es va presentar a la llista de cap partit per a les eleccions del 21-D i fa tres mesos que és a la presó.

L'advocada no pot demanar permisos perquè el seu client surti per poder assitir als plens ni demanar que l'acostin a Catalunya per motius de representabilitat política. Només pot al·legar que no hi haurà reiteració del delicte ni intent de fugir, i que està arrelat i que té forts vincles familiars al país. L'escrit tornarà a defensar que no hi va haver violència, que es va desconvocar la manifestació i que no es va entorpir la feina de la comissió judicial.

La defensa de Cuixart cerca les proves evidents que demostrin que el president d'Òmnium no va animar les masses per crear un tumult ni un aixecament multitudinari, sinó, tot al contrari, que va demanar un cop i un altre que es desconvoqués la manifestació. I que no només ho va fer damunt d'un cotxe de la Guàrdia Civil —amb el permís dels agents—, sinó que ho van fer damunt l'escenari que s'havia muntat a la Gran Via, on durant tota la tarda s'hi van estar fent concerts.

Són precisament les imatges d'aquest moment les que l'advocada vol incorporar a l'escrit, tal com ja va avançar El Nacional la setmana passada, quan tant Cuixart com Jordi Sànchez i Joaquim Forn van declarar davant el magistrat del Tribunal Suprem.

D'aquella declaració, en què Cuixart va dir que l'únic referèndum legal és el que s'acordi amb l'estat, en surt la petició —la nova petició— per sortir de la presó en llibertat provisional. Jordi Sànchez i Joaquim Forn van presentar l'escrit divendres passat.

Marina Roig està acabant de redactar l'escrit i el presentarà la setmana que ve. Encara no hi ha dia concret.