La principal acusació que va fer Mariano Rajoy a Pedro Sánchez va ser que el líder socialista li presentava una moció de censura pactada contra natura amb independentistes, proetarres i esquerranosos perquè el seu únic mòbil de l’operació era aconseguir la cadira de president del govern espanyol a qualsevol preu. Van passar 48 hores i els militants socialistes de Badalona van votar a favor de presentar una moció de censura contra l’alcaldessa Dolors Sabater per arrabassar-li l’alcaldia amb els vots imprescindibles del Partit Popular que lidera Xavier García Albiol. Amb aquest capteniment polític és lògic preguntar-se quins són els valors que inspiren el socialisme del segle XXI?

Pot semblar igualment contradictori l’ascens de Pedro Sánchez a la presidència del govern espanyol i d’Àlex Pastor a l’alcaldia de Badalona, però no és en absolut el mateix des del punt de vista de la noblesa política. Hi ha causes més o menys nobles i n’hi ha d’innobles. L’assalt a l’alcaldia de Badalona pertany a la segona categoria, mentre que l’opció de Pedro Sánchez es pot argumentar.

L’objectiu de la política és treballar pel bé comú i era una evidència que la continuïtat del Partit Popular al poder perjudicava l’interès general. La corrupció s’havia estès com una metàstasi i no hi havia una altra mesura d’higiene democràtica que expulsar del poder tota la banda. És clar que el canvi de govern no resol res immediatament, però de moment atura les hemorràgies.

En el cas de Badalona, passa tot el contrari. No és nou que partits ideològicament oposats arribin a acords. Sovint passa als municipis que les dinàmiques locals i les persones s’imposen a les ideologies i això no és necessàriament dolent. Però això de Badalona és una altra cosa, perquè, de moment, l’alcaldia serà per al PSC, però l’operació la lidera Xavier García Albiol, que no és un polític qualsevol. El Consell d’Europa l’ha posat com a exemple de polític indesitjable per la seva política xenòfoba i agressiva contra els immigrants. L’estratègia del PSC només contribuirà a preparar el terreny perquè l’any que ve, García Albiol, que haurà estat descavalcat com a president del PP català, torni a l’alcaldia de Badalona i reprengui la seva croada contra els gitanos i els romanesos.

L’estratègia del PSC només contribuirà a preparar el terreny perquè Garcia Albiol torni a l’alcaldia de Badalona i reprengui la croada contra els gitanos i els romanesos

Per què els socialistes fan el que fan a Badalona? Es pot entendre que ho fan per afany de poder, que és una cosa molt habitual en la política, però això és propi dels dirigents dels partits. A Badalona han estat els socialistes de base els que han votat a favor de governar a les ordres de García Albiol... Quin interès poden tenir pels dotze mesos que falten els militants socialistes de Badalona? Cal no oblidar que el PP té 10 regidors i el PSC només 3, per això encara els falta per fer la majoria un de Ciutadans. L'única cosa que ho pot explicar és la determinació d’aprofitar l’avinentesa per col·locar-se en llocs de treball ben remunerats. Duraran dotze mesos en què faran tots els mèrits perquè quan Albiol torni a ser alcalde no els foti al carrer. El PSC farà un pa com unes hòsties.

Ja fa temps que el socialisme va deixar de ser un moviment que pretenia abolir la propietat privada i també fa temps que els socialistes van assumir l’economia de mercat com una cosa no pas dolenta que calia gestionar, però de tant en tant, quan parlen de valors els líders socialistes continuen fent referència als valors de la Revolució Francesa, la llibertat, la igualtat i la solidaritat, tot i que cada vegada menys. Això de Badalona confirma que cada cop més gent s’implica en política no pas per principis sinó per interessos mesquins. Arribats a aquest punt, si les sigles i els valors són el de menys, ha arribat l’hora que els partits deixin pas a les persones. Votant persones en comptes de partits, és molt probable que Albiol surti regidor però almenys els pocavergonyes que s’amaguen darrere seu hauran de donar la cara i se’ls veuran tots els llautons.