El ple del Senat votarà el dimecres que ve una moció presentada pel senador de EH Bildu, Jon Iñarritu, que proposa l'abolició de la monarquia i que inclou una mesura per acabar amb la inviolabilitat del Rei, coincidint així amb un recent plantejament del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. 

La moció serà discutida després que dimarts passat la mesa del Senat vetés quatre dels deu punts de la proposta per ser contraris a diversos preceptes constitucionals. 

Així, es va rebutjar admetre a tràmit el punt que demanava reprovar el discurs sobre la crisi catalana que Felip VI va pronunciar el 3 d'octubre del 2017, un altre que requeria la seva compareixença parlamentària i la del seu pare, el rei Joan Carles I, i dos més que sol·licitaven auditar els comptes de la Zarzuela i aclarir les suposades "pressions" del monarca sobre Catalunya. 

La mesa, però, sí que permet al Senat discutir sobre els altres sis apartats de la moció, en un dels quals la Càmera sol·licita al govern espanyol que "mentre aquesta existeixi, la figura del Rei no ha de ser inviolable", i reclama que "qualsevol reforma constitucional encaminada a eliminar enfrontaments hauria també d'eliminar la inviolabilitat del Rei". 

La moció

La moció es debatrà en el ple del Senat del pròxim dimecres 12 de desembre. Jon Iñarritu també planteja a la Càmera que, "en base als principis i valors republicans", declari la monarquia una institució "arcaica i antidemocràtica" per encaminar-se cap a la seva "abolició". 

EH Bildu també demana desclassificar "tota la informació" relativa a l'intent colpista del 23F i a la "relació del Rei amb els fets imputats a Iñaki Urfangarin i a Corinna zu Sayn-Wittgenstein", així com també incloure una pregunta sobre la monarquia en les enquestes del CIS i augmentar la transparència dels mitjans a disposició del Cap d'Estat. 

El plantejament de Pedro Sánchez

La supressió de la inviolabilitat del Cap d'Estat recollida a la Constitució ha sigut plantejada aquesta setmana pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al considerar "sense cap dubte" una entrevista que s'ha quedat vella. 

Sánchez es va mostrar també convençut que Felip VI seria favorable a que s'eliminés aquesta prerrogativa en una hipotètica reforma constitucional, si bé el govern espanyol va aclarir després que no té cap proposta per revisar aquest precepte recollit a la carta magna i que es tracta d'una "opinió" de Pedro Sánchez.