Les reaccions a l'enterrament de la taula de diàleg per part del PSOE arriben sense aturador a les xarxes socials. Un dels usuaris del país més actius a Twitter, l'escriptor català Màrius Serra, ha ironitzat sobre la situació amb un joc de paraules publicat aquest dissabte: "Ja s'ha dit, faula de diàleg?", ha preguntat als seus seguidors. Aquest missatge fa referència a les declaracions d'ahir del portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez, que va considerar que a Catalunya ja no existeix la "confrontació" independentista amb l'Estat, just després de reconèixer que no hi ha cita pròxima per a la taula de negociació. És per això que Serra ha ironitzat amb l'atmosfera fantasiosa que ho envolta tot plegat, sobretot tenint en compte les paraules de Gómez, que veu necessària el diàleg entre els dos governs i creu que el baix nivell de "tensió" és gràcies als èxits de la taula.

Faula

Taula o faula? Aquesta és la reacció de Màrius Serra als intents de continuar amb una taula de diàleg que no es reuneix des del setembre passat. Però, què és una faula? Es tracta d'un breu relat de ficció on els protagonistes, normalment animals, arriben a una conclusió sobre la vida, sovint relacionada amb l'ètica, una moralitat. És per això que solen explicar-se als nens, per tal de fomentar l'empatia o perquè entenguin les conseqüències de les seves decisions. Destaquen autors com Isop i exemples clàssics més coneguts com ara La tortuga i la llebre, o de més moderns com La revolta dels animals de George Orwell. En aquest cas, però, Serra ha volgut comparar la qualitat de ficció o de fantasia de la qual molts acusen el president Pere Aragonès a l'hora de buscar una entesa amb l'Estat. 'Faula' també és una manera de dir mentida.

Sense data

Gómez ha defensat aquest divendres la taula de diàleg amb el Govern com a eina "per avançar i buscar solucions". Preguntat sobre quan es tornaran a reunir les dues parts davant les insistències d'Esquerra Republicana, Gómez s'ha limitat a dir que això "depèn molt de l'agenda de l'Executiu". Certament, s'ha excusat, "hi ha hagut moltes coses" en els darrers mesos que han fet trontollar el govern de Pedro Sánchez o que senzillament han suposat una prioritat, com la crisi pel Sàhara, la guerra a Ucraïna, les eleccions a Castella-la Manxa, l'aturada dels transportistes i la crisi energètica. "No hi ha data concreta, però sí que hi ha voluntat per fixar-la i continuar treballant per a enfortir aquest espai d'enteniment", ha insistit Gómez.