El nou Govern de Pere Aragonès ha estat qüestionat per les seves incorporacions, ja que des d'algunes ales de l'independentisme es qüestionava el comprimís d'alguns consellers amb el projecte. El nou conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, amb una carrera política socialista a l'esquena, s'ha mostrat compromès amb el projecte independentista: "Comparteixo l'horitzó de l'autodeterminació i l'amnistia".

"Em sento còmode amb la gestió de les coses que tenim sobre la taula", ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha matisat que justament aspectes com l'autodeterminació i l'amnistia "depassen el seu àmbit natural". Tanmateix, ha reivindicat que comparteix el projecte i ha celebrat el nou Executiu. "Sigui quina sigui la situació parlamentària, feia temps que aquest país necessitava un Govern que governés", ha sentenciat Nadal.

Nadal assenyala el discurs de Laura Borràs

"Crec que la presidenta de Junts ha agafat una deriva que em sembla que li està traient arguments", ha afirmat Nadal, qui davant de la pregunta de si Laura Borràs, presidenta de Junts, té un discurs populista ha respost que sí. "Jo crec que té un discurs populista fins i tot si no digués que aquest Govern no té legitimitat", ha assegurat el conseller i ha subratllat: "En el seu discurs hi ha un punt de populisme que pot no tenir res a veure amb quina sigui la legitimitat d'aquest Govern". Així Nadal s'ha alineat amb les paraules de Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, qui va afirmar: "Aquest és un llenguatge populista que fa servir habitualment Vox al Congrés dels Diputats". 

Malgrat tot, el conseller ha afirmat que "la idea subjacent en la proposta de llei dels pressupostos és que Junts els voti". Ha remarcat que la participació del partit en l'elaboració dels comptes hauria d'apropar-los a votar-hi a favor, però tampoc ha tancat altres portes. "Hi haurà adaptacions? Converses amb els comuns? Amb altres forces? hi haurà modificació? És possible", ha explicat.

El passat diumenge, Pere Aragonès es va posicionar de la mateixa manera i va assegurar: "Ningú entendria que Junts després d'abandonar el Govern abandoni la ciutadania. Seria molt poc comprensible que s'inhibís de donar suport al pressupost que ells mateixos han elaborat". Finalment, va afegir: "Nosaltres no abandonem a la ciutadania, no desertem de les nostres responsabilitats, les exercim". El nou Executiu perfila a Junts com el soci prioritari pels pressupostos, però la formació pren distancia.