S'obre una porta. La Fiscalia ha demanat llibertat sota fiança de 100.000 euros perquè Joaquim Forn pugui sortir de la presó. És l'únic que ha dit avui durant la vista per a resoldre el recurs d'apel·lació que es veu avui al Tribunal Suprem.

Fonts de la defensa han explicat que s'ha fet un al·legat de 30 minuts i que en acabat l'advocat de Forn, la Fiscalia només ha fet la petició, sense més. Sense argumentar res més i sense repetir els al·legats de sempre amb risc de reiteració delictiva.

Cristòbal Martell ha agafat les regnes avui i ha rebatut punt per punt els arguments pels quals Pablo Llarena manté a Joaquim Forn tancat entre reixes des del 2 de novembre. L'advocat ha al·legat la seva renúncia a la vida política i per tant la impossibilitat de reiterar el delicte, que és al que s'agafa la fiscalia i el mateix magistrat Pablo Llarena a l'hora de mantenir-lo a la presó. 

La tuberculosi, clau

La Fiscalia ha canviat de critèri per ordre del Fiscal General de l'Estat. El Fiscal Fidel Cadena, present a la sala, ni tant sols ha argumentat res. Només ha demanat la llibertat sota fiança que li ha vingut imposada pel seu superior i ha apel·lat a l'artícle 25 de l'estut del Ministeri Fiscal que preveu que el Fiscal General de l'Estat intervingui per decidir quina mesura ha de demanar el fiscal.

Per primer cop posa sobre la taula el concepte de "llibertat".

Hi ha dos arguments sòlids de la Fiscalia alhora de canviar de criteri, que expliquen fonts del MInistèri Públic. La primera, la manca de risc de reiteració delictiva perquè Joaquim Forn ha renunciat a tots els seus 

Joaquim Forn no ha parlat. De fet, no ha entrat ni a la sala on es debaten les posicions de defensa i acusació. Forn, que ja no volia venir, s'ha quedat als calabossos de l'Audiència Nacional i ha posat en mans de la seva defensa tot l'al·legat. 

Tot fa preveure que la sala es posicionarà demà sobre si deixa en llibertat o no Joaquim Forn.

Pendents de Sànchez

Jordi Sànchez compareix davant la sala penal del Tribunal Suprem per defensar el recurs per sortir de la presó. Sànchez parlarà al final de la vista, segons han explicat fonts de la defensa.

Sànchez rebatrà els arguments del jutge Pablo Llarena i repetirà que ha acatat la via constitucional. 

L'acusació popular, Vox, defensarà que es mantingui la mesura cautelar de presó provisional en no existir circumstàncies noves que modifiquin les raons per les quals es va decretar la seva entrada a la presó. Vox defensarà que es mantingui la mesura cautelar de presó provisional davant la vinculació de l'ANC i Sànchez amb els actes de violència del 20 de setembre i l'1 d'octubre. També defensarà que es mantingui la denegació del permís sol·licitat per a acudir al ple d'investidura del Parlament.

El recurs d'apel·lació és el pas previ a portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans, en el cas que el Tribunal Suprem desestimi un cop més la posada en llibertat dels presos polítics.

La decisió del Tribunal Suprem s'ha d'argumentar en una interlocutòria i per tant la decisió es podria posposar uns dies, tal com ja va passar amb el recurs d'Oriol Junqueras, en què la sala no va anunciar la seva decisió fins al cap de tres dies.

Les entrades

Jordi Sànchez i Joaquim Forn han arribat poc després de les 9 h. Els furgons que han arribat des de les presons d'Estremera i Soto del Real directes fins a l'Audiència Nacional perquè el Tribunal Suprem no té calabossos.