La Sala de Recursos del Tribunal Suprem ha fixat per al proper dimarts 20 de març dues vistes per a la deliberació i resolució dels recursos d'apel·lació interposats pel conseller d'Interior, Joaquim Forn, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez contra les interlocutòries dictades pel magistrat Pablo Llarena en què denega la llibertat de tots dos acusats.

Les vistes es faran per separat i hi podran assistir Forn i Sànchez. Tot i que no hauran de declarar, sí que podran intervenir en el torn final.

Jordi Sànchez ho farà per defensar el seu dret a ser investit president de la Generalitat. La investidura està encallada davant la negativa de Pablo Llarena de no donar el permís perquè Sànchez pugui sortir de la presó per assistir al ple. Si aquest recurs tampoc prospera, s'iniciarà la via del Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Forn, el primer

A la primera vista, que se celebrarà a les 10 del matí, s'analitzarà el recurs d'apel·lació presentat per Joaquim Forn contra la decisió del magistrat Llarena del 2 de febrer del 2018, en el qual li va denegar la llibertat després de considerar que persistia el risc de reiteració delictiva.

Mitja hora més tard, a les 10.30 hores, tindrà lloc la segona vista, que ha de servir per estudiar el recurs de Jordi Sànchez contra la interlocutòria del jutge del 6 de febrer que va rebutjar la petició de llibertat de l'expresident de l'ANC.

La vista en relació amb Jordi Sànchez és contra una interlocutòria del 6 de febrer i no pas contra la interlocutòria del 9 de març, en què li va denegar la llibertat i el permís de sortida de presó per acudir al ple d'investidura del 12 de març. Aquest recurs està en fase de tramitació.

Primer al Suprem, després a Estrasburg

La defensa de Sànchez havia anunciat que presentaria un recurs contra la decisió de Llarena davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, però dilluns, per un canvi d'estratègia, va decidir aparcar aquesta opció i centrar-se en el Suprem. La defensa va presentar un recurs d'urgència que es basa en els drets fonamentals del candidat a la presidència: "Vulneració de drets fonamentals del meu mandant, de drets fonamentals dels seus votants i greu lesió de valors fonamentals de l'ordenament constitucional, com la democràcia, el pluralisme polític, l'autonomia política de Catalunya i la divisió de poders, motivada per la denegació del permís sol·licitat", defensava l'escrit dels advocats.

Llarena rebutja la petició de Sànchez

El jutge Llarena va denegar a Jordi Sànchez la petició de sortir de la presó per poder assistir al ple d'investidura. El magistrat va basar la seva decisió en el risc de reiteració delictiva i va subratllar que els delictes que està investigant es van desplegar precisament des d'actuacions legislatives i executives "clarament il·legals i desatenent de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals disposats en la nostra ordenació jurídica, la qual cosa es va fer en aplicació d'una tàctica que no ha estat exclosa i que continua tenint suport actualment".