"A Catalunya hi ha una majoria social enorme que vol decidir. En canvi, l'Espanya borbònica no canvia i continua amenaçant". Amb aquestes paraules, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha tornat a carregar contra l'enrocament de la majoria dels partits espanyols en relació al procés català i s'ha reiterat en la seva decisió de "no donar suport a cap força política que no reconegui i autoritzi un referèndum a Catalunya".

Precisament per això, Tardà ha recordat que el PSOE ""no reconeixerà Catalunya com a nació perquè haurien d’autoritzar un referèndum" i ha atribuït als socialistes el fet que "els neofranquistes del PP i el neofalangisme envernissat de Ciutadans no vagi al purgatori".

Al seu parer, "aquesta setmana Mariano Rajoy no serà president", tot i que no ha descartat que ho sigui més endavant "perquè ha sabut comprar temps a C's".

Enllestir la feina

La solució pel portaveu d'ERC al Congrés és "que continuem fent la feina que hem dit que faríem" i ha mostrat el seu convenciment que "el Govern de Catalunya hi està disposat".

Per a ell, el Referèndum Unilateral d'Independència (RUI) "pot ser una bona solució", això sí, "sempre i quan no sigui un altre 9-N", motiu pel qual, un primer pas a tenir en compte a l'hora de dur-lo a terme, és convocar-lo "cinc minuts després d'aprovar la Llei de Transitorietat Jurídica".

Per això, ha volgut deixar clar que "es tracta de fer la feina a Catalunya i nosaltres, des de Madrid, ajudar a posar oli i coixinets" a través dels tres mandats que s'han marcat els republicans al Congrés: "Defensa a ultrança del Govern, respondre amb fidelitat el mandat del Parlament i ser solidaris i coordinar-nos amb l'esquerra espanyola que ens estima, sempre demanant-los a canvi que ens entenguin i ens ajudin tant com nosaltres els puguem ajudar a ells perquè forma part del nostre ADN".