El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha afirmat avui que la solució per a Catalunya és la celebració d’un referèndum on els catalans puguin decidir entre l’actual autonomia, una de millor o la independència.

Tardà, en una entrevista a Los desayunos de TVE, ha partit de la premissa que la majoria dels catalans està a favor que es voti un referèndum, però que cal tenir present que “no es pot deixar ningú al marge. Ni al 50% de catalans que no són independentistes ni tampoc al 50% que ho són”.

En aquesta línia ha defensat que  l'independentisme ha de reconèixer que el referèndum no pot ser "independència sí o independència també", de la mateixa manera que l’altra part ha d'admetre que no pot ser aquesta autonomia o una altra millor. “La solució és que els catalans puguin decidir si volen aquesta autonomia, una de millor o la independència”.

El portaveu d’ERC ha volgut puntualitzar aquestes manifestacions i ha assegurat que "nosaltres tenim dret i volem votar la independència en un referèndum. La contrapart té el mateix dret a votar en els mateix referèndum una altra opció".

Tardà també ha estat preguntat per si dona suport a les accions dels CDR davant la celebració del Consell de Ministres a Barcelona i ha afirmat que "la república catalana no es construeix amb passamuntanyes" sinó que s'ha de fer efectiva per acumulació de forces.

El portaveu d’ERC al Congrés ha indicat que el govern espanyol té dret a reunir-se on vulgui, de la mateixa manera que la ciutadania te dret a considerar que la decisió no ha estat encertada.  En aquest punt, ha defensat el dret a reunió i expressió, tant en un sentit com en un altre.

 

Quan a la vaga de fam que protagonitzen Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, el diputat republicà ha destacat que és un crit d’alarma, molt lloable, davant una situació absolutament anòmala. Ha recordat el cas de Turull, empresonat hores abans de ser votat president de la Generalitat. “Em sap greu pel sacrifici que representa per a ell i per a la seva família”, ha dit. ERC, ha manifestat, “no ha fet vaga de fam perquè ha considerat que no era necessari”.