Joan Tardà no estarà a les llistes d'ERC al Congrés dels Diputats, però continuarà tenint un paper clau dins el partit. Qui ha estat portaveu dels republicans a Madrid durant 15 anys, ha decidit reflexionar sobre quin paper ha de tenir el partit en els propers mesos i anys. Com si es tractés dels deu manaments, Tardà ha fet un fil de Twitter detallant quins són tots els "papers de l'auca" que hauran de fer els republicans.

En primer lloc, el fins ara diputat a Madrid considera que és clau impedir que PSOE i Cs pactin després de les eleccions del 28-A i considera que cal "impulsar l’acció coordinada entre les forces autodeterministes i republicanes espanyoles". També defensa que els republicans han de fer entendre als seus votants, i als independentistes en general, que "pretendre un escenari de negociació no significa enterrar la desobediència".

Més a mitjà termini, considera clau ampliar la base per fer "un camí més ample on càpiguen més catalans" i fer "prevaldre la prioritat d'assolir un escenari de diàleg i negociació per materialitzar un referèndum. A més, defensa que ERC ha d'esdevenir "l’eix al voltant del qual s’articulin fronts amplis de forces que prioritzin la urgència de defensar l’Estat social i les llibertats, l’amnistia dels presos condemnats i exiliats i el referèndum".

Finalment, i en un altre àmbit, considera que cal contribuir a fer "més rellevant encara el Consell per a la República i el rol internacional" dels exiliats com el president Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira.