El número dos d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha instat avui Junts Pel Sí i la CUP a "negociar" els pressupostos de la Generalitat pel 2016 que el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va presentar dimarts al Parlament de Catalunya. Les paraules s'emmarquen en l'anunci avui dels cupaires de presentar una esmena a la totalitat, advertiment que han matisat explicant que esperen que això comporti una nova proposta amb "canvis importants".

Tardà està convençut que no hi haurà pròrroga pressupostària. Segons ha assenyalat a la piulada, perquè "podria comportar prorrogar el procés". Així, no contempla que finalment es tombin uns comptes que, en cas de trobar una entesa amb la CUP, es posarien a votació final el 20 de juliol. 

Amb tot, es presenta una setmana de bòlit, ja que és el 8 de juny quan es produirà la primera votació parlamentària. És en aquest punt, on es presenten esmenes a la totalitat, que vol dir un rebuig frontal a la proposta sencera, que si els cupaires continuessin apostant-hi, acabarien sumant-se als escons de tota l'oposició, i es finiquitaria així per majoria absoluta el debat dels pressupostos.