"Jo no sóc independentista, però a Catalunya hi ha un xoc de legitimitats que només es podran superar votant". Així ha defensat Saura la celebració d'una consulta que deixi decidir els catalans sobre el seu futur i ha destacat el paper de Podemos per avalar aquesta opció. Ho ha dit en una entrevista a El Llobregat, la primera des que es va posar punt final al tripartit

Ara bé. Tot i que té clar que el PP no voldrà de cap de les maneres fer un referèndum, ha reconegut que el que de veritat el preocupa "són les posicions del PSOE, que està molt tancat en coses com la unitat d’Espanya, plantejada com un dels deu manaments". És precisament per això que Saura ha posat en relleu que "cal donar una batalla profunda pel referèndum i intentar forçar el govern del PP a una negociació".

Sense perdó

Molest encara per la dura sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, però sobretot perquè el govern de Zapatero no digués res, Saura ha dit clar i català que "no perdonaré mai l'esquerra social i política de l'Estat per callar quan el Tribunal Constitucional va sentenciar que amb l'Estatut 'España se rompe' i ha carregat fort contra l'expresident espanyol per la "deslleialtat" que va cometre per no moure ni un dit.

El senador d'ICV ha volgut aclarir que amb el silenci "el que estaven fent era tancar la via constitucional de Catalunya al separatisme". I no només això. També ha confessat que "teníem un acord amb Zapatero de veure’ns per separat i li vam fer una proposta d’Estatut per negociar". Però un dia l'excap del govern estatal el va trucar i li va dir que havien arribat a un acord amb CiU, motiu pel qual va esborrar de la seva agenda trobar-se, fins i tot, amb Pasqual Maragall.

ICV vs. Podem

"ICV no acabarà diluïda en el partit d’Ada Colau perquè som l'organització electoral més forta". Amb aquestes paraules, el senador d'ICV Joan Saura ha volgut deixar clar que, a parer seu, la seva és la formació "més forta" en matèria territorial i "de quadres".

Qui va ser durant 13 anys el màxim dirigent del partit verd s'ha lamentat –i ha reconegut– que el "principal error" del seu govern va ser que "no hi hagués un relat, perquè vam fer bones polítiques, però no vam fer política". Ara, però, tot i que encara continua vinculat al partit, gaudeix amb la seva dona d'una vida més tranquil·la.