Joan Ignasi Elena ha estat operat a l'Hospital de Bellvitge per extreure-li la vesícula, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat ElNacional.cat de fonts properes al conseller republicà. La intervenció ha tingut lloc aquest dimarts, si bé el conseller d'Interior va ser ingressat diumenge a la tarda després de participar en diferents actes de la Diada 2022: set ofrenes florals i el dinar popular d'Esquerra, després del qual va assistir al centre de coordinació (CECOR) dels Mossos d'Esquadra i dels diversos equips d'emergència i operatius. Des d'aquí va seguir el transcurs de la manifestació independentista de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que va acabar sense incidents.

Tot i que durant tota la jornada de la Diada Nacional Elena ja va fer saber al seu equip que es trobava malament, el conseller va arribar pel seu propi peu a l'hospital i ara ja està "estable i recuperant-se". L'operació ha anat "molt bé", segons asseguren han assegurat fonts d'Interior a aquest mitjà, a l'espera de donar-li l'alta en els pròxims dies. Va ser per culpa d'aquesta intervenció que Elena no va participar en l'acte institucional de la Diada que va tenir lloc diumenge a la nit, així com tampoc en la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts al matí.

Elena 112
El conseller Elena, amb el secretari general, el director general de la Policia i Estela, al CECOR / Interior

El conseller tenia previst presentar el president d'ERC, Oriol Junqueras, en el Fòrum Europa de Madrid, però finalment només es llegirà un text seu sobre el líder republicà. Des del mateix hospital de Bellvitge el conseller ja ha despatxat alguns temes importants just després de despertar-se de l'operació. Des de l'entorn d'Elena han explicat que just ha obert els ulls ha demanat el mòbil per tal de respondre algunes de les qüestions que tenia pendents.

La vesícula biliar: una intervenció comuna

La vesícula biliar és un petit òrgan situat sota el fetge, amb la principal funció d'emmagatzemar bilis i alliberar-lo quan els aliments ingressen al tub digestiu. Quan s'extreu, és el mateix fetge qui assumeix aquestes funcions. Cal extirpar-la quan s'alteren les seves funcions o es formen càlculs (dipòsits endurits de fluid digestiu que es poden formar a la vesícula). La simptomatologia és poc definida, però inclou dolors aguts a l'abdomen, nàusees i vòmits. La cirurgia d'extracció de la vesícula és una intervenció comuna i que només comporta un petit risc de complicacions, però en la majoria de casos es pot tornar a casa el mateix dia de l'operació. 

Per la seva banda, Elena és l'actual conseller d'Interior. Va ser alcalde de Vilanova i la Geltrú entre els anys 2005 i 2011 pel PSC, així com diputat al Parlament de Catalunya entre el 2012 i el 2014. Després d'abandonar els socialistes, va ser coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum. És llicenciat en Dret, advocat especialitzat en dret laboral i drets d'autor. Va ser durant el maig del 2021 quan va ser nomenat titular del Departament d'Interior per part d'ERC, rellevant Miquel Sàmper, després de les eleccions al Parlament de Catalunya del febrer del 2021.