La compareixença del regidor vigatà Joan Coma per explicitar la seva voluntat de desobeir la Audiència Nacional ha aplegat davant de l’Ajuntament de Vic una trentena de representants del sobiranisme català. Alcaldes, regidors i diputats de Junts pel Sí, PDCat, ERC, comuns i CUP i líders de les entitats de la societat civil s'han aplegat davant l'Ajuntament de Vic. 

Junts pel Sí ha mostrat un ampli suport a Coma, amb la presència del president del grup parlamentari, Jordi Turull; la portaveu, Marta Rovira, i els diputats Antoni Castellà i Lluís Llach. Per Llach, “que a un càrrec polític se l’acusi d’incitació a la sedició des d’un tribunal del règim del 78 que va substituir el Tribunal d'Ordre Públic (TOP) és la mesura exacta de la qualitat democràtica de l’Estat Espanyol”.

La CUP ha desembarcat a Vic. La diputada Gabriela Serra ha encapçalat la comitiva cupaire. Amb ella els també diputats Mireia Boya, Benet Salellas -que alhora actua d'advocat de Coma-, Xevi Generó, ex portaveu del secretariat nacional i l'alcalde d'Argentona Eudald Calvo, entre els regidors de la CUP de Vic.

Des de les entitats sobiranistes, Jordi Cuixart ha defensat que Òmnium serà “a tot arreu on es vegi vulnerat el dret democràtic a decidir el nostre futur i a decidir la independència”. Cuixart creu que la imputació de Coma “forma part d’una estratègia de l’Estat per atemorir l’independentisme, i nosaltres diem que no farem cap pas enrere”. En el mateix sentit s’ha expressat Jordi Sánchez, president de l’Assemblea, que ha defensat el dret de Coma a “actuar d’acord amb la seva pròpia consciència”. “Té tot el suport dels que estem amb ell com a demòcrates i constructors d’un nou país”, ha afegit.

Neus Lloveras, presidenta de l’AMI, ha lamentat que “citar a declarar algú per haver expressat una opinió política en un ple municipal és el més fons de l’actitud antidemocràtica”. Lloveras ha recordat que hi ha 400 casos judicials oberts contra el sobiranisme als ajuntaments.

Des de Vic

També des del municipi, Coma ha rebut el suport de tots els regidors de l’equip de govern –fins i tot de Benjamí Dòniga, del PSC-, d’Iniciativa i de la formació que lidera, Capgirem Vic. L’alcaldessa, Anna Erra, ha “lamentat la situació”, que segons ella “demostra la poca llibertat d’expressió i democràcia”, i ha expressat el seu suport a Joan Coma i la seva família “en uns moments que no són gens fàcils”.

Els comuns, també

L'últim a arribar i, sorprenent tothom, ha estat el tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens, que ha assegurat que la citació a Joan Coma “és un atac a tots els municipis”. Asens considera que “no només s’ataca l’independentisme, sinó també la llibertat ideològica i d’expressió”. El tinent d'alcalde barceloní ha donat uns consells a Coma, més com a advocat, que com a regidor, tranquil·litzant-lo davant els tràmits de la detenció, si acaba arribant.

“És un atac a la democràcia, i no podem mirar a una altra banda”, ha reblat. De l’òrbita dels comuns, també s’han deixat veure per Vic el secretari general de Podem, Albano Dante, i l’exsecretari de la mesa del Parlament David Companyon, entre altres. Dante ha recordat que com a diputat de CSQP va votar en contra de la resolució a la que el text de Coma defensava i pel qual està imputat, però tot i això ha remarcat que “no podem romandre impassibles davant de la persecució d’un càrrec electe per expressar políticament la seva opinió”.