Joan Carles I ha expressat la seva voluntat de tornar a Espanya per passar el Nadal al Palau de la Zarzuela. El rei emèrit, que va fugir el 4 d’agost passat als Emirats Àrabs a conseqüència dels escàndols fiscals que l’envolten, ha fet arribar de manera indirecta aquest desig a la Casa del Rei, que per ara no s’hi ha pronunciat.

Segons informa El Mundo, l’emèrit encara no ha enviat formalment la seva petició, si bé hauria fet saber que només tornarà a passar uns dies si la Casa del Rei i el govern espanyol hi estan d’acord. No vol, assegura el rotatiu citant el seu entorn, provocar una crisi institucional.

Declaració complementària

Aquesta informació arriba l’endemà que s’hagi sabut que Joan Carles I ha presentat una declaració complementària per regularitzar la seva situació fiscal, concretament despeses superiors als 500.000 euros abonades entre els 2016 i el 2018 amb les targetes black, amb fons de l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause. Una acceptació d’haver comès irregularitats fiscals quan ja no està protegit per la inviolabilitat que s’ha conegut just el Dia de la Constitució.

corinna

L'examant del rei emèrit, Corinna Larsen, també està sent investigada a Suïssa / Arxiu

Des que Joan Carles I va fugir, han anat aflorant noves irregularitats fiscals comeses  per l’emèrit que se sumen a la investigació oberta a Suïssa i Espanya pel desviament de 65 milions d’euros ocults a Suïssa a la seva examant Corinna Larsen. Antiblanqueig va denunciar l’ajudant de camp de l’emèrit per haver fet pagaments en nom del monarca amb fons de l’empresari mexicà Sanginés-Krause. La Fiscalia General de l’Estat també investiga Joan Carles per fons no declarats al paradís fiscal de l’illa de Jersey Allà hi hauria ocultat fins a 6,5 milions d'euros abans d'abdicar. 

En espera

En funció de com evolucionin les investigacions i del que considerin més oportú el govern espanyol i la Casa del Rei, el monarca decidirà. Segons el rotatiu, l'emèrit ha comentat a la gent del seu entorn que estaria disposat a no allotjar-se al Palau de la Zarzuela si el seu fill ho considera pertinent.

Hisenda haurà de respondre en els pròxims dies si accepta la regularització presentada per l'emèrit  o sol·licita aclariments, i quin és l'import a pagar. En paral·lel, la Fiscalia del Tribunal Suprem està investigant l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause per les targetes black.