L’adjudicació el 2012 del contracte de l’AVE entre Medina i la Meca a empreses espanyoles va implicar el desemborsament de milions i milions d’euros en comissions, de les quals s’hauria beneficiat el rei Joan Carles I i per les quals l'està  investigant la Fiscalia . Segons la documentació de la Fiscalia Anticorrupció, hi ha almenys tres comissions: una de 100 milions de dòlars, una de 120 milions d’euros i una tercera de 98 milions. Un total de 280 milions en comissions.

Aquesta documentació, a la qual han tingut accés El Confidencial i l’ABC, és ara a mans de la Fiscalia del Tribunal Suprem, que aquesta setmana s’ha fet càrrec del cas, ja que afectaria el rei emèrit, que ara que ja no ocupa la prefectura de l’Estat ja no és inviolable, tot i que té la condició d’aforat.

Ingrés en un banc suís

L’any 2008, en plenes negociacions per les obres de l’AVE, va ser transferida la comissió de 100 milions de dòlars, (64 milions d’euros de l’època) pel govern de Riad a un compte del banc suís Mirabaud a nom d’una societat instrumental, Lucum Foundations, de la qual era beneficiari el rei emèrit i la família reial espanyola.

Aquest ingrés es va destapar gràcies a les investigacions de la Fiscalia de Ginebra i va provocar que el rei Felip VI anunciés el març passat, en ple estat d’alarma, que renunciava a l’herència. Ho va fer després que es fes públic que feia més d’un any que sabia de l’existència d’aquests diners.

El setembre del 2010, dos anys després, el consorci d’empreses espanyoles que va acabar construint l’AVE a la Meca abonava 100 milions d’euros al príncep de l’Aràbia Saudita Abdulaziz bin Mishal, creador de l’empresa Al-Soula, que tenia el 7% del consorci hispano-saudita que va construir l’AVE.

Un any després, la iraniana Shahpari Azzany Zanganeh, exdona del magnat Adnan Kashoggi, que va ser comissionada pel rei Joan Carles per fer gestions en el seu nom quan es va començar a gestar el projecte ferroviari, va rebre la tercera comissió. El consorci hispano-saudita va modificar el contracte amb la iraniana, persona de confiança de Joan Carles, per tal que cobrés una comissió fixa de 95 milions d’euros.