El rei emèrit Joan Carles I ha negat ser propietari d'una presumpta fortuna oculta a l'illa de Jersey, mentre ha rebutjat haver mogut diners fora d'Espanya en dates recents, segons una informació que publica avui dilluns el diari El Mundo.

Segons el diari, durant l'última setmana el rei emèrit ha traslladat al seu entorn més pròxim que no és el propietari de cap vehicle financer amb seu a les Illes del Canal de la Mànega i que per cap concepte no ha ordenat moviments bancaris amb fons fora d'Espanya en plena investigació de la Fiscalia del Tribunal Suprem.

El Servei Executiu de la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals (Sepblac) ha descobert recentment una suposada "fortuna oculta" del rei emèrit establerta a l'illa de Jersey.

El retorn a Espanya

L'emèrit ha assegurat a persones pròximes que està "desitjant" tornar a Espanya, si bé el seu entorn creu que la investigació dificulta els seus plans de tornar ja.

Arran d'aquest informe d'intel·ligència financera del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Moneratias (Sepblac) que presumptament vincularia al monarca, la Fiscalia ha obert una tercera via d'investigació al rei emèrit, que se suma a unes altres dues d'obertes anteriorment. Una d'elles pel cas de presumptes comissions en l'adjudicació de la construcció de l'AVE a la Meca, i l'altra que estaria relacionada amb l'ús de targetes opaques.

La Fiscalia del Suprem està investigant despeses del rei emèrit i altres familiars directes, entre els quals la reina Sofia, fetes després de l'abdicació de l'exmonarca i, per tant, quan ja no era inviolable, a través d'unes targetes de crèdit opaques amb fons de l'estranger. La Fiscalia General de l'Estat ha dictat un decret que obliga Anticorrupció a remetre amb efectes immediats al Suprem les diligències d'investigació 12/2019 sobre el rei emèrit perquè les continuï pel fet que hi està involucrat Joan Carles I, que és aforat.

La inviolabilitat

La Fiscalia obrirà una tercera via d'investigació al rei emèrit que assumirà l'equip de fiscals del Tribunal Suprem que ja l'està investigant juntament amb el fiscal en cap d'Anticorrupció després de rebre recentment un informe d'intel·ligència financera del Sepblac.

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, i el fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, van informar en una trobada informal de la pròxima obertura d'aquestes diligències, de les quals no ha transcendit si també afecten altres persones a part de Joan Carles I o si es refereixen a fets posteriors a la seva abdicació, amb la que va perdre la inviolabilitat.