La voluntat de Joan Carles I de tornar a l'Estat ha quedat clara pràcticament des del moment que va marxar l'agost del 2020. En algunes ocasions el rei emèrit ha estat molt hostil amb les seves exigències de tornar. D'ençà que es va desempallegar la justícia suïssa, el Borbó ha iniciat els seus plans per tornar com abans millor. Tanmateix, segons informa la Cadena Cope, l'emèrit espera  que "concorrin les circumstàncies oportunes per viatjar a Espanya, cosa que desitjo".

El periodista Carlos Herrera assegura haver-se reunit amb Joan Carles I aquest cap de setmana als Emirats Àrabs Units (EAU). "Quines són les circumstàncies oportunes? Les que no creïn cap inestabilitat a la institució del seu fill, Felip VI, amb qui està en contacte", ha explicat el presentador, que considera que "abans o després això passarà". Un cop torni a Espanya, ha considerat Herrera, s'hi estarà "el temps que consideri oportú", se n'anirà o farà altres passos, recull Europa Press. 

Un to més conciliador

Aquesta manera d'encarar un possible retorn del Borbó és diferent de la que ha mostrat els darrers mesos.  Poc després que la investigació de la justícia suïssa sobre Joan Carles arribes a un punt mort i abandonés el cas l'emèrit ja va començar a planificar la seva tornada amb les seves condicions. Entre les exigències de l'emèrit destaquen la condició d'allotjar-se en el que considera "casa seva", el palau de la Zarzuela. Una opció que la casa reial no exposa i que incomoda profundament el govern espanyol, ja que auguren que desencadenaria un debat públic que els passaria factura. També exigia tornar a rebre una copiosa assignació econòmica el fet de ser el rei emèrit. 

Les peticions de Joan Carles haurien tensat encara més la relació entre l'actual casa reial i el seu anterior patriarca. Aquesta vegada, segons informa Herrera, el rei tindria present no només la seva voluntat, sinó l'impacte de la seva tornada en la imatge del seu fill i successor. A priori, l'antic monarca espera que la Fiscalia del Tribunal Suprem tanqui les diligències obertes en contra seu per tres casos diferents, cosa que es podria produir aviat.

En el seu entorn més proper Joan Carles es mostra confiat que el tancament de les diligències en la seva contra està més que garantit. Fa unes setmanes va arribar a dir a un periodista: "Estic molt bé, i esperant que a 'Doña' Dolores se li acudeixi tancar el cas", en referència a Dolores Delgado, fiscal general de l'Estat i anterior ministra de Justícia del Govern de Pedro Sánchez