Joan Carles I continua altiu i marcant perfil, lluny d'avergonyir-se dels escàndols i corrupteles en què està implicat. Novament, envia missatges en primera persona de la mà de portaveus en forma de periodistes que s'han convertit en el seu altaveu mediàtic als mitjans espanyols. Mesos enrere va ser Carlos Herrera des de la Cadena Cope i ara ha estat Raúl del Pozo des del micròfon d'Onda Cero.

Aquest, assegura que l'emèrit li ha traslladat el següent missatge: "Estic molt bé, i esperant que a 'Doña' Dolores se li acudeixi tancar el cas". Així doncs, Joan Carles ha dit explícitament al seu entorn d'amics més propers que el van felicitar pel seu aniversari del passat 5 de gener que, de moment, no ve a Espanya perquè està esperant que la Fiscalia del Tribunal Suprem, que va ampliar sis mesos més la investigació, arxivi el cas.

El whatsapp de l'emèrit

Del Pozo detalla la conversa que va tenir amb el borbó per whatsapp. Després de felicitar-lo pels seus 84 anys, l'emèrit va escriure: "Mil gràcies, Raúl. Estic molt bé. Abraçades". D'aquesta manera, es confirma que el rei Joan Carles I està esperant una decisió de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, anterior ministra de Justícia del Govern de Pedro Sánchez i posteriorment substituïda per Juan Carlos Campo. 

La Fiscalia del Tribunal Suprem va determinar que Joan Carles I va reunir la seva fortuna mitjançant el cobrament de "comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals". La investigació, liderada per Juan Ignacio Campos juntament amb el fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, i un equip de fiscals del Suprem, va dur a terme una comissió rogatòria a les autoritats suïsses per investigar els indicis sobre la procedència il·lícita de fons. Amb aquesta investigació, la Fiscalia advertia de la possible comissió d'almenys quatre delictes: "Blanqueig de capitals, contra la Hisenda pública, suborn i tràfic d'influències".

Silenci des de la Moncloa

Durant aquests mesos, des de la Moncloa han evitat pronunciar-se sobre la possible tornada del rei. De la mateixa manera, l'Executiu ha rebutjat respondre les preguntes sobre la possibilitat que, si es produeix la tornada, Joan Carles I mantingui les condicions de què disposava anteriorment. De moment, es desconeix si el monarca tornaria a allotjar-se a La Zarzuela i si mantindria l'assignació econòmica que rebia abans de marxar el 2020. Concretament, es tractava de 161.000 euros procedents d'una assignació pressupostària que Felip VI li abonava.

Precisament aquest tampoc ha perdut la comunicació amb el seu pare. L'emèrit vol fer servir la carta dels negocis per enfortir la seva imatge. D'aquesta manera, hauria demanat al seu fill Felip VI que viatgés fins als Emirats Àrabs Units per visitar l'Expo de Dubai i, de retruc, intercanviar impressions. Sembla que la casa reial d'aquest emirat "cuida" amb tota mena d'atencions el borbó ja que prioritzen la sang blava i els lligams històrics que sempre han relacionat la figura de l'emèrit amb les grans fortunes àrabs que han vist, en ell, una via per blanquejar els seus negocis i obrir-se a Europa. L'emèrit es ven com el gran enllaç entre milionaris àrabs i empreses espanyoles i vol jugar aquesta carta perquè, fins i tot, des de la Moncloa aplaudeixin el seu retorn.