L'exdiputat d'Esquerra Republicana al Congrés Joan Capdevila serà el nou delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, segons ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar El Nacional. Aquest càrrec va quedar vacant quan a mitjan juliol el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va nomenar Ester Capella consellera de Territori en una remodelació del seu executiu després dels mals resultats de les passades eleccions del 28 de maig. 

Diputat d'ERC els últims anys

Joan Capdevila ha estat diputat dels republicans les últimes quatre legislatures, però en aquestes passades eleccions no va aconseguir l'acta en anar com a número 5 a la circumscripció de Barcelona (els republicans van obtenir-hi quatre diputats: Gabriel Rufián, Teresa Jordà, Francesc-Marc Álvaro i Pilar Vallugera). 

Capdevila, nascut a Martorell el 13 de juliol de 1965, és veterinari de professió. A més, és exmilitant d'Unió Democràtica, partit que va abandonar el 2009 per disconformitat amb el lideratge de Josep Antoni Duran i Lleida. També va formar part de la candidatura a la presidència del Futbol Club Barcelona els anys 2010 i 2015. A més, també és nebot de l'històric dirigent de Convergència i Unió, exalcalde de Martorell i expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve. Joan Capdevila també té una vinculació amb el món del catolicisme, i la seva arribada a les files republicanes connecta amb el tarannà del president d'ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras

Exmilitant d'Unió

Durant la seva última legislatura al Congrés va assumir la presidència de la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme, i va ser portaveu de la Comissió de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i de la comissió d'Afers Econòmics. A més, també va assumir el paper d'independent al grup parlamentari republicà.

El Govern té previst aprovar el seu nomenament a la reunió ordinària del Consell Executiu que se celebrarà dimarts vinent. Serà el 14 de setembre, dia en què l'executiu de Pere Aragonès commemorarà la Diada a Madrid. Allà, Capdevila serà nomenat nou delegat del Govern a Madrid, en un acte on també participarà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà

Amb l'arribada de Capella al departament de Territori, l'executiu va preferir esperar per nomenar un nou delegat a Madrid a causa de les imminents eleccions generals del 23 de juliol passat. En aquelles eleccions, els republicans van perdre més de 300.000 vots i 6 diputats, i van empatar amb Junts per Catalunya en nombre d'escons.