Pas endavant de la diputada de Catalunya Sí que es Pot Jéssica Albiach per intentar fer-se amb el lideratge de Podem a Catalunya. Albiach ha enviat aquest dimecres una carta a la militància en què explica que s'embarca en una candidatura, amb el nom de Fem Podem, amb l'objectiu de "sumar i de cosir el que s'ha anat trencant pel camí, per superar baralles i confrontacions". 

La iniciativa, que se suma principalment a les dues plataformes encapçalades per Raimundo Viejo i Albano Dante Fachin, compta amb la presència del secretari general dels morats a Barcelona, Marc Bertomeu. La presentació oficial tindrà lloc aquest diumenge a les 11:30 a la sala Bostick de Barcelona.

La cursa cap al lideratge de Podem a Catalunya està més viva que mai. Des de la presentació de la plataforma "Impulsant el Canvi", del diputat d'En Comú Podem i afí a Pablo Iglesias, Raimundo Viejo, l'olla del debat successori als morats catalans ha començat a bullir. L'anunci d'Albiach és un dels símptomes, però també l'increment exponencial en adhesions als manifestos, les trobades i la intensa campanya a les xarxes.

Què vol?

El projecte està plantejat en primera instància des d'una òptica feminista. "Trobem imprescindible feminitzar la política", expliquen a la carta a què ha tingut accés El Nacional, alhora que assenyalen que la seva llista tindrà un 60% de dones i un 40% d'homes. 

Entre d'altres també s'inclou una proposta conciliadora de cara a les primàries, tot presentant una llista incompleta que "de manera que els companys i companyes que més vots hagin tret d'altres equips o candidatures entrin al Consell". I sobre la confluència, en referència a la plataforma política que impulsa Ada Colau, demanen mantenir les sigles on els diferents partits se sentin "respectats i representats".

Bipolarització trencada

Aquest tercer flanc trenca amb la bipolarització que havien protagonitzat el diputat d'En Comú Podem, Raimundo Viejo, i el diputat de CSQP, Albano Dante Fachin. Ambdós estaven immersos en una intensa campanya de recollida de signatures per als seus manifestos. Viejo, que tan sols fa una setmana i mitja que està en funcionament, aquest dimecres ja aconseguia doblar, amb més de 1.000 adhesions, les poc més de 400 de Fachin. 

Però en els últims dies els moviments dins la formació també hi han estat en les altres dues candidatures menys visibles, que no sense certes tensions internes, han hagut de fer passos cap al costat. Si Construïm Podem ha decidit sumar-se a la iniciativa de Viejo, des de Junts Podem, el sector més sobiranista, s’està estudiant un acostament a Fachin.