Comunicat inèdit del JEMAD per desmarcar-se del xat d'exmilitars que volen "afusellar 26 milions" d'espanyols i envien cartes al Rei. El cap de l'Estat Major de la Defensa, el general Miguel Ángel Villarroya, ha sortit en defensa de les forces armades. "Les opinions d'aquestes persones no poden considerar-se representatives del col·lectiu", assegura Villarroya, que els acusa de "danyar la imatge de les forces armades" i "confondre l'opinió pública". El Ministeri de Defensa ja ha posat el cas en mans de la Fiscalia, que li ha demanat més informació.

El comunicat es justifica per l'aniversari de la Constitució, però la meitat està dedicat a aquest grup de WhatsApp. "Aquests dies hem estat testimonis d'alguns comunicats de personal en situació de retir que, en haver perdut la condició de militar, no tenen ja limitats aquests drets", comença el JEMAD, que continua assegurant que "les opinions d'aquestes persones no poden considerar-se representatives del col·lectiu del qual formaven part amb anterioritat, sinó que s'han de veure com a opinions de ciutadans particulars". En aquest sentit, subratlla que no poden fer-ho "arrogant-se un dret de representativitat que no posseeixen, que danya la imatge de les forces armades i que només confòn l'opinió pública".

"Les forces armades dels nostres dies no miren cap al passat", defensa el general de l'Aire. Defensa que la seva tasca és "protegir els espanyols perquè puguin dur a terme les seves aspiracions en pau i amb seguretat". I conclou d'aquesta manera: "Sempre mirant al futur. Sempre al servei de tots els espanyols i la Constitució".

Fent defensa de la Constitució en el marc del seu aniversari, Miguel Ángel Villarroya subratlla que "és la norma que els militars hem jurat o promès defensar i la que inspira totes les nostres actuacions", i que "una de les conseqüències d'aquest compromís és la neutralitat política de les nostres forces armades". El JEMAD recorda que la condició de militar comporta la limitació de certs drets fonamentals, com els de participació en manifestacions o activitats polítiques, sindicals o reivindicatives o l'afiliació o col·laboració amb aquesta mena d'organitzacions. "Això és així, precisament, perquè les forces armades estan al servei de tots els espanyols, sense importar on han nascut o el que pensen", afirma.

En mans de la Fiscalia

El Ministeri de Defensa ha posat en mans de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid el xat d'exmilitars que envien cartes al Rei. Entre les barbaritats que diuen els exmilitars en aquest grup de WhatsApp, hi ha defenses aferrissades de cops militars i crides a afusellar "26 milions de fills de puta", en referència als espanyols d'esquerres, independentistes o nacionalistes. El ministeri públic ha demanat al departament de Margarita Robles que aporti més informació.