Quan cada cop són més les veus que aposten per un ajornament de les eleccions del 14-F a causa de l'extensió de la pandèmia de la Covid, la Junta Electoral Central (JEC) ha rebutjat excloure les persones majors de 60 anys de les meses electorals. El Govern havia demanat a la JEC prescindir de les persones d'aquesta franja d'edat per evitar la seva exposició al coronavirus durant tota la jornada, petició que ha estat desestimada, segons ha avançat RAC1.

Davant la convocatòria electoral, l'executiu havia sol·licitat que en cas que no s'adoptés aquesta exclusió amb caràcter general, que de forma excepcional els escollits per estar a les meses majors de 60 anys poguessin excusar la seva presència sense necessitat  de presentar cap justificant. En tots dos casos, la junta electoral s'ha negat a fer canvis, al·legant que no es pot alterar l'edat límit que marca la llei i que correspon a les juntes electorals de cada zona decidir, cas per cas, qui es pot alliberar d'anar-hi presencialment aquella data.

La decisió arriba just quan els ajuntaments d'arreu del país han començat a fer aquesta setmana els sortejos per escollir a totes aquelles persones que els tocarà estar a les meses durant la celebració dels comicis. La llei electoral sí que deixa fora les persones majors de 70 anys.

Reunió tècnica

En paral·lel, aquest migdia se celebra una reunió tècnica de la comissió de la taula de partits per a les eleccions del 14-F. Mentre creixen les veus d'experts que demanen l'ajornament dels comicis, el Govern està pendent de rebre un informe del Departament de Salut sobre l'evolució de la pandèmia. El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha advertit que si l'informe conclou que celebrar els comicis "posa en risc la seguretat de les persones i per altra banda no es garanteix el dret vot per a tothom" aleshores "no es podrien celebrar les eleccions". No obstant això, ha demanat no avançar escenaris "fins a avaluar amb exactitud aquest estudi".

La Junta Electoral Central sí que ha acordat ampliar el termini per emetre el vot per correu en les eleccions al Parlament de Catalunya fins al divendres 12 de febrer a les 14 hores, és a dir, fins dos dies abans de la data prevista per a aquests, fixats pel 14 de febrer.