La Junta Electoral Central (JEC) busca noves solucions a la demanda de molts membres per no assistir a les meses al·legant motius excepcionals. D'aquesta manera, treballa amb els ajuntaments l'opció de fer nous sortejos per tenir una altra bossa de suplents per al 14 de febrer. El gran problema, ara mateix, és aquest. I es planteja com una de les solucions que valora per cobrir les baixes a les meses després de 16.500 al·legacions.

Per augmentar la seguretat, la JEC també ha emprès altres mesures. D'aquesta manera, serà assessorada per dos metges davant l'allau d'al·legacions de membres designats a les meses electorals per al 14 de febrer. Els doctors seran els encarregats d'analitzar les peticions i decidir quins membres de la mesa quedaran alliberats d'anar-hi. Es tracta d'un fet insòlit que reflecteix la por, inseguretat i malestar dels escollits.

Les veus acreditades que arriben fora del Govern no ajuden a generar confiança. L'epidemiòleg Oriol Mitjà assegura que es basa en dades i informes per demanar que els contagiats per coronavirus no vagin a votar presencialment el proper 14 de febrer. En una entrevista a Aquí Cuní de Ser Catalunya, ha posat el matís a "no impedir anar a votar, sinó buscar altres mecanismes que no requereixin una presencialitat dels positius que encomanin".

Mitjà continua molt crític amb el Govern actual i recorda que l'alternativa del vot per correu té una limitació, ja que "s'ha de demanar abans del 5 de febrer". I quan parla d'estudis, es refereix a les dades que ha observat sobre les darreres eleccions als Estats Units, on s'ha comprovat que "molts membres de la mesa van acabar infectats". Els nord-americans van marcar un dia després de les eleccions un rècord de contagis, amb 102.591 positius nous, i els hospitals de diversos estats van informar de la pujada de pacients.