La Junta Electoral Central (JEC) ha advertit formalment el president de la Generalitat, Quim Torra, que si no els envia el recurs contra la censura dels llaços grocs traduït al castellà abans de divendres 11 d’octubre a les 14.00h “tindrà per no presentat el recurs”. Els serveis jurídics del Govern van enviar el text inicial del recurs en català, com fan habitualment, però no han acceptat aquest idioma.

Divendres passat la JEC ja va “sol·licitar” per mail al Govern que traduís a l'espanyol el recurs i la documentació addicional presentada, per tal que aquest organisme el tingués en compte. Ara “comunica” formalment “al recurrent” que “en haver estat sol·licitada la traducció al castellà del seu recurs de reposició, en cas que no facilités la traducció abans del divendres 11 d’octubre a les 14:00 hores es tindrà per no presentat aquest recurs”.

Tot plegat ha passat després que el president de la Generalitat presentés davant d’aquest organisme un recurs escrit en català on demana la suspensió de l'ordre de despenjar llaços grocs, estelades i cartells relacionats amb els presos polítics i exiliats dels edificis públics de la Generalitat.

Presidència va fer públic el recurs pocs minuts abans que expirés el termini donat per la JEC a Torra, a les 15.00 hores de divendres. Per al president, "la campanya electoral no exclou la difusió d'altres missatges de signe polític" i "la seva prohibició total afecta als drets fonamentals dels empleats públics més enllà de tota ponderació de proporcionalitat, així com la llibertat d'expressió de les persones representants institucionals, la qual només pot limitar-se per causa legal interpretada restrictivament".

En aquest punt, el recurs cita el memoràndum del Consell d'Europa, en el qual "es justifica jurídicament la necessitat de revisar les actuacions de Turquia i Espanya respecte a les restriccions patides pels polítics kurds i catalans per l'exercici de la llibertat d'expressió mentre exerceixen els seus càrrecs de representació". També defensa que el "principi de neutralitat oberta" es refereix a "àmbit de llibertat ideològica", que "està relacionat amb conviccions íntimes i la legitimitat per tenir-les i expressar-les".