La Junta Electoral Central se'n desentén i trasllada la responsabilitat al Tribunal Suprem. En aquest sentit, l'àrbitre electoral ha desestimat la petició del president d'ERC, Oriol Junqueras, perquè adopti les mesures que consideri necessàries per poder recollir l'acta d'eurodiputat, un tràmit que es fa davant la mateixa JEC i que en el seu moment li va negar la sala segona presidida per Manuel Marchena.

“Aquesta Junta considera que fruit de la situació processal de l’interessat ha d’estar al que resolgui la Sala del Tribunal Suprem que l’està jutjant”, assegura la Junta Electoral en el seu acord. Segons la mateixa JEC, l’administració electoral “no pot adoptar cap mesura que pugui interferir les resolucions judicials”, i és per això que desestima el recurs presentat pel dirigent republicà.

El passat 14 de juny, la sala segona del Tribunal Suprem va denegar el permís que va sol·licitar la seva defensa per assistir al Congrés dels Diputats, on els havia convocat la JEC per acatar la Constitució i adquirir la condició plena del càrrec pel qual han estat escollits. Aquesta decisió va sumar-se a la de la JEC, que va dir que Carles Puigdemont i Toni Comín havien d'anar a Madrid si volien ser membres de ple dret del Parlament Europeu. Un dels arguments del Suprem era justament el Govern a l'exili. Però la immunitat parlamentària era el principal obstacle.