L’acte d’acatament de la Constitució per part dels 54 diputats electes aquest dilluns al migdia ha arrencat amb un advertiment del vicepresident de la Junta Electoral Central. El magistrat Eduardo Calvo Rojas ha avisat que la seva promesa o jurament havia de ser “clar i incondicionat”, sense cap afegitó al darrere. La majoria d’europarlamentaris no s'han sortit del guió previst, menys els diputats d’Esquerra Republicana i EH Bildu, que han fet servir fórmules que la JEC ha revisat i ha acabat donant per vàlides.

La majoria d’eurodiputats s’han cenyit al “juro” o “prometo”. Però Diana Riba, diputada al Parlament Europeu per ERC i esposa de Raül Romeva, ha acatat la Constitució espanyola “per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats”. Per la seva part, el membre de Bildu Pernando Barrena ho ha promès “per imperatiu legal” i “fins a la consecució de la República basca”.

En la seva reunió, que ha tingut lloc aquest dilluns a la tarda, la Junta Electoral Central ha debatut si accepta o no aquestes fórmules d’acatament. Finalment les ha acceptat i procedirà a entregar les actes d’eurodiputats, a diferència dels casos d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín.