La Junta Electoral Central (JEC) ha denegat aquest divendres la petició d'ERC perquè el seu president, Oriol Junqueras, sigui el candidat per a les eleccions espanyoles del 10-N. La negativa de la JEC, doncs, ha arribat després que els republicans presentessin un recurs per tal que Junqueras fos restituït com a candidat per als comicis d'aquest diumenge.

La formació independentista va presentar aquest recurs al·legant que el Suprem va suspendre la inhabilitació de Junqueras a l'espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resolgués la qüestió prejudicial sobre la seva immunitat. En aquesta línia, la defensa del líder d'ERC va considerar que hauria de ser elegible i que la JEC es va precipitar ordenant a ERC que l'eliminés de la llista.

La JEC ha donat dos motius per rebutjar aquesta petició. El primer és que la sentència per la qual ha estat condemnat a 13 anys de presó és ferma. Aquest fet, segons l'òrgan, converteix Junqueras en "inelegible".

L'altre motiu de la JEC per denegar la candidatura del president d'ERC és que considera que la proclamació dels candidats de la formació per al 10-N "és un acte ferm, sense que pugui ser revisat en aquest moment per la Junta Electoral Central".

La defensa de Junqueras queda a l'espera ara que el Suprem es pronunciï sobre la seva petició de llibertat. La decisió tardarà un mínim de tres dies en arribar, que són precisament els que ha donat el tribunal a les parts perquè es pronunciïn sobre el cas.

La decisió de la JEC no afecta la suspensió de la inhabilitació de Junqueras, que el Suprem va decretar a l'espera de la decisió que el tribunal de Luxemburg ha de prendre sobre la seva possible immunitat parlamentària.