La Junta Electoral Central (JEC) ha avalat que Carles Puigdemont rebi durant la campanya electoral el tractament informatiu propi de "qualsevol candidat" en els comicis al Parlament europeu, el que implica el respecte als principis de "pluralisme polític i social, igualtat, proporcionalitat i neutralitat".

La JEC respon així una pregunta del director de l'Agència EFE, que demana que la junta aclareixi si Puigdemont ha de tenir el mateix tractament informatiu en mitjans de titularitat pública que altres caps de llista de les eleccions al Parlament Europeu.

Així consta en l'acord que la Junta va adoptar en la reunió de dijous arran d'una consulta de l'Agència Efe destinada a aclarir si Puigdemont, cap de llista de "Lliures per Europa", de JxCat, per a les eleccions europees, ha de tenir el mateix tractament informatiu que d'altres caps de llistes.

Ratificat com a candidat al Parlament europeu per la mateixa Junta, després que diverses sentències de jutjats madrilenys confirmessin que tant Puigdemont com els seus companys de candidatura Toni Comín i Clara Ponsatí són elegibles (la JEC els va excloure inicialment), Puigdemont podrà tenir el "tractament informatiu", diu l'àrbitre electoral, que es correspon amb la Llei.

La Junta, per això, es remet a l'article 66.1 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) per recordar que en ell està establert el tractament que els mitjans comunicació de titularitat pública han de dispensar a qualsevol candidat i que l'esmentat tractament haurà de subjectar-se als principis de "pluralisme polític i social, igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa".

La Junta recorda que així ho va regular en la seva instrucció 4/2011 que, afegeix la JEC en el text de l'acord, s'indica que "la informació dedicada a cada entitat política s'ajustarà proporcionalment als resultats obtinguts en les últimes eleccions equivalents en l'àmbit de difusió del mitjà".

L'Agència EFE n'ha sol·licitat formalment entrevistes als números u de les candidatures que van obtenir representació en les últimes eleccions europees.