La Junta Electoral Central ha decidit ampliar el termini per votar per correu des de l'estranger per les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F fins al 12 de febrer, en comptes del 10, com estava previst, ha informat el Govern en un comunicat. D'aquesta manera, els electors que vulguin sol·licitar el vot per correu poden demanar-lo fins al 4 de febrer, i el termini per enviar el vot acabarà a les dues del migdia del divendres 12.

A més a més, la JEC permetrà als residents a l'estranger inscrits en el Cens Electoral de Residents Absents (CERA) sol·licitar el vot fins al 19 de gener, en comptes de sol fins al 16. En aquests comicis, cal comptabilitzar un total de 255.087 electors residents a l'estranger inscrits al CERA, segons les dades de la Generalitat.

Demanar el vot per via telemàtica

D'altra banda, i com a novetat a conseqüència de la Covid, en aquests comicis per primer cop es pot demanar el vot per correu de forma telemàtica mitjançant un certificat digital i sense necessitat d'anar a una oficina de Correus. Les persones podran exercir el seu dret a vot per correu en el mateix moment en què l'empleat de correus lliuri la documentació electoral, lliurant personalment el sobre electoral.

Segons el procediment aprovat, l'empleat de correus lliurarà a l'elector un justificant acreditatiu del dipòsit de vot i, d'aquesta manera, s'evita haver d'anar novament a una oficina de Correus. Malgrat tot, si l'elector ho prefereix podrà enviar el vot per correu certificat des d'una oficina postal, no més tard del 12 de febrer a les 14:00 hores. S'ha detectat ja un nombre superior al de 2017 pel que fa a les sol·licituds de vot per correu.

Fins al 3 de gener, s'havien rebut unes 12.000 sol·licituds, una xifra molt superior a les registrades en el mateix període dels darrers comicis al Parlament. D'aquestes, més de la meitat s'han fet de forma telemàtica a través de la idCAT Certificat, el DNI electrònic o altres certificats digitals vàlids, ha informat l'administració catalana.

En les eleccions a Parlament de l'any 2017, d'un total de 226.381 persones inscrites, es van rebre un total de 42.014 sol·licituds de vot. Finalment, només es van comptabilitzar 27.231 vots, el que implica que una de cada tres sol·licituds de vot de ciutadans residents a l'exterior no es va traduir en vot efectiu.