El catedràtic de Dret Constitucional, Javier Pérez Royo, considera que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva “tècnicament” estan detinguts il·legalment des del 28 d’abril.

Pérez Royo, en un article publicat a eldiario.es, sosté que des del mateix moment que  van ser escollits a les eleccions del 28-A els cinc presos polítics haurien d’estar en llibertat. Al seu parer, disposen d’immunitat parlamentària i no poden ser inculpats ni processats sense l’autorització de les Corts, és a dir el suplicatori.

El catedràtic afirma que el Tribunal Suprem hauria d’enviar el suplicatori al Congrés dels Diputats i al Senat, i un cop l’aprovin l’Alt Tribunal ha de continuar celebrant el judici al procés “de la forma que estim convenient”.

Pérez Royo afirma que en cas que el Suprem denegui la petició de les defenses de demanar el suplicatori, s’hauria de presentar un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional, que hauria de suspendre el judici de forma cautelar mentre no resolgui el recurs. En cas que el recurs d’empara sigui desestimat, s’obre la porta del Tribunal Europeu de Drets Humans, davant del qual es podria sol·licitar la suspensió de la vista oral.

El catedràtic Pérez Royo destaca que el Suprem ha d‘enfrontar-se no només a la nova situació del cinc presos electes, sinó també a la més que previsible elecció de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras com a diputats europeus, de complir-se el que apunta la darrera enquesta del CIS. El jurista apunta que el Suprem no podrà impedir que Puigdemont adquireixi la seva condició d’eurodiputat i augura una nova batalla jurídica, aquest cop a les instàncies europees.