El president del govern d'Aragó i secretari general del PSOE regional, Javier Lambán, ha alertat que Espanya es troba en una perillosa deriva independentista i sosté que "el tema català no s'està solucionant". Segons el president aragonès, els nacionalistes "estan tranquils perquè el seu full de ruta es va realitzant" gràcies a la complicitat i les concessions de l'actual govern de coalició. En una entrevista aquest divendres a Onda Cero, Lambán ha considerat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està afrontant el conflicte català "amb la predisposició que tenia Manuel Azaña a l'inici del seu mandat com a president durant la Segona República". Precisament, per aquesta raó, el socialista ha afirmat que "acabarà desenganyat de les possibilitats d'arribar a acords raonables amb els independentistes catalans". 

Nega el toc d'atenció de la Moncloa

En un acte celebrat aquest dimarts sobre l'Estat de les autonomies, Javier Lambán es va mostrar molt crític i va assegurar que "a Espanya li hauria anat millor" si el secretari general del PSOE no hagués estat Pedro Sánchez, sinó l'expresident asturià, Javier Fernández. Les paraules de Lambán no van agradar gens al seu partit, i només vint-i-quatre hores després va rectificar davant dels mitjans. Lambán va assegurar aquest dijous que no existeix "absolutament cap trencament de la confiança" en el partit entre els àmbits autonòmic i nacional, així com va voler garantir la seva lleialtat a Pedro Sánchez. El president d'Aragó va afirmar que havia dit "algunes paraules que van ser manifestament inoportunes, que van ser manifestament desafortunades, perquè donaven lloc a interpretacions que de cap manera havien de veure amb el que jo volia dir". 

Sembla que aquest penediment per part de Lambán no va ser del tot real, i és que, segons afirma aquest divendres El Independiente, Ferraz va obligar al president aragonès a què rectifiqués les seves declaracions. Ràpidament, Lambán ha desmentit aquesta informació i ha assegurat que no va rebre "cap classe d'instrucció de Ferraz ni de Moncloa" perquè rectifiqués les seves declaracions sobre Sánchez, i ha defensat la seva independència respecte a la manera d'entendre la política. "Al president del govern d'Aragó, no li marca el pas ni li dona instruccions ni Moncloa ni Ferraz", ha reblat. En aquest sentit, ha insistit en la seva obligació de dir-li als aragonesos la veritat, "si aquesta veritat li agrada al govern d'Espanya, la dic, si aquesta veritat no agrada al govern espanyol, la dic també". 

Crítiques a Lambán

Lambán, ha estat dels barons del PSOE més crític amb Ferraz i, en concret, amb Pedro Sánchez, i això no ha agradat ni al govern espanyol ni als seus companys de partit. Les declaracions del president aragonès han provocat que sigui el centre de les crítiques des del PSOE. La portaveu dels socialistes al Senat, Eva Granados, ha dissentit de les seves declaracions assegurant que ella no comparteix "en absolut" les seves paraules, encara que ha excusat que "ja les ha mig corregit". Per la seva banda, el senador del PSOE per Córdoba, Alfonso Muñoz Cuenca, ha carregat contra el president d'Aragó retraient-li que, des del seu punt de vista, "no han estat de lleialtat i suport a un company que ha canviat el rumb a Europa".