El president del Govern d'Aragó i secretari general del PSOE regional, Javier Lambán, ha rectificat les seves declaracions d'aquest dimecres en les quals va assegurar que a Espanya li hagués anat "millor" si l'expresident asturià, Javier Fernández, hagués estat el secretari general del PSOE en lloc de Pedro Sánchez. Ara, ha assegurat que no hi ha "absolutament cap trencament de la confiança" en el partit entre els àmbits autonòmic i nacional. En aquest sentit, ha garantit lleialtat a Pedro Sánchez i espera que sigui "recíproca". Lambán que ja va intentar solucionar aquest embolic ahir a la nit a través d'un tuit, ha volgut sortir del pas convocant una declaració davant dels mitjans en els passadissos de les Corts d'Aragó. "Vaig dir algunes paraules que van ser manifestament inoportunes, que van ser manifestament desafortunades, perquè donaven lloc a interpretacions que de cap manera havien de veure amb el que jo volia dir", ha assegurat. Les ha considerat de desafortunades perquè l'últim que desitja és involucrar a Fernández, retirat de la política fa vuit anys, "en cap mena de polèmica" com va fer ell "de manera involuntària".

Lleialtat a Sánchez i al PSOE

Lambán va lamentar --en la seva intervenció d'ahir-- que quan va dimitir Alfredo Pérez Rubalcaba, l'any 2014, Fernández refusés assumir la secretaria general del PSOE federal: "Millor li hauria anat a aquest país si Javier hagués assumit aquesta responsabilitat", va dir Lambán aquest dimecres. Avui ha deixat clar que "en cap concepte" s'ha de "repetir ni recordar" la situació que va viure el seu partit en l'àmbit nacional en 2014, després de la dimissió de Rubalcaba.  Lambán ha exposat que professa "afecte, admiració intel·lectual, moral i política" cap a Javier Fernández. "Ahir em vaig dedicar a elogiar-ho, però vaig dir algunes paraules que van ser manifestament inoportunes", ha explicat.

El president aragonès ha defensat que "als aragonesos els hi diré sempre les meves opinions, però han de saber també que soc lleial al govern d'Espanya, espero que la lleialtat sigui recíproca" perquè "aquest govern --central-- està sent bo per a Aragó i continuarem col·laborant amb ell". "La sintonia és total, tots estem en un projecte federal, Aragó el primer, i són molts els reptes i desafiaments com perquè en aquest moment hi hagi cap fallida", ha emfatitzat. Pel que fa a amb la seva relació amb Pedro Sánchez ha assegurat que "es pretén presentar bretxes insalvables no són tal; és una relació de dir la veritat als aragonesos, però també col·laborar intensament i ser lleial al meu partit", ha recalcat. En aquest sentit, ha recordat que està en un partit "amb llibertat d'expressió", que cal exercir "amb intel·ligència" perquè sigui "perfectament compatible amb la lleialtat i amb la col·laboració". 

La presidència d'Aragó davant de tot 

Les discrepàncies entre el govern espanyol i Lambán són "perfectament conegudes", tal com ha manifestat, tot i que, ha insistit en el concepte de col·laboració que està permetent que fructifiquin "molts projectes amb els diferents ministeris". A més, ha avançat sense donar més detalls que "fins i tot amb Pedro Sánchez tinc entre mans alguna cosa important". En qualsevol cas, ha advertit, també als seus militants, als qui ha volgut tranquil·litzar, que anteposa "a qualsevol consideració" la seva condició de president d'Aragó, sempre des de la lleialtat al govern espanyol, ha reiterat, que espera que sigui recíproca, perquè "aquest govern d'Espanya està sent bo per a Aragó". Per tancar la polèmica, Lambán ha dit que no ha parlat amb Sánchez, amb qui no creu que hagi de fer-ho, en canvi, sí que ho ha fet amb el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán.