El vicesecretari d'Autonomies i Ajuntaments del Partit Popular, Javier Arenas, en unes declaracions a Segòvia, ha volgut mostrar l'oposició a l'acte "Referèndum és democràcia", convocat per  l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Assemblea de Municipis per la Independència (AMI). Ha assegurat que, contra el parer dels organitzadors de l'acte, que han definit Espanya com un Estat autoritari, els estats autoritaris són aquells que se salten la llei "a la torera" i en què "s'actua al marge de la llei". I ha afirmat que Espanya és un Estat democràtic, on preval "la llibertat de tots els espanyols".

De seguida, el missatge de Javier Arenas, repiulat pel mateix Partit Popular, ha rebut respostes contundents a les xarxes socials, en les quals sobretot es feia burla de la manca de respecte a les lleis per part del Govern popular.

Pero hi ha també qui ha qüestionat l'afirmació d'Arenas, recordant que es pot ser autoritari i alhora respectar un ordenament jurídic. 

Casado s'hi afegeix

El vicesecretari general de comunicació del PP, Pablo Casado, també ha volgut respondre a Guardiola, i ha usat un símil futbolístic: "Quan s'està fora de joc, s'està incomplint la llei". I ha deixat clara la seva posició: "L'àrbitre, que és el Govern espanyol i que és la Justícia, xiularà aquesta jugada il·legal". Aquestes declaracions les ha fet, a petició dels mitjans de comunicació, a Madrid, en la IV cursa "Hi ha sortida", contra la violència de gènere. Casado ha mostrat l'oposició a qualsevol tipus de diàleg: "No es tolerarà un referèndum il·legal i el Govern central i la Justícia espanyola evitaran que hi hagi qualsevol desafiament a la democràcia". Ha advertit que en quan es formalitzi la convocatòria hi haurà la resposta de la Justícia i del Govern espanyol "amb la màxima fermesa". Amb aquest missatge, Casado ha volgut tranquil·litzar els espanyols i ha afegit que no es permetrà que Espanya es trenqui.