El portaveu del PSOE al Parlament Europeu, Ramon Jauregui, assegura que els socialistes forçaran el PP a encetar la reforma territorial. Segons Jauregui, el govern espanyol ha de trobar una proposta vàlida per a Catalunya: ha de ser una de les grans reformes que sí o sí ha d'abordar el govern espanyol i que el PSOE posarà sobre la taula.

Jauregui diu que els socialistes volen consensuar amb el PP un paquet de mesures "un cop aprovats els pressupostos" i que la reforma territorial, per satisfer les aspiracions catalanes, ha de ser  un d'aquests grans acords. "Aquesta és una legislatura de grans pactes i reformes. Una d'elles és el problema català. El PSOE ha de demanar al govern espanyol que encari la reforma de la Constitució".

Jauregui ha fet aquestes declaracions a Brussel·les en una trobada amb periodistes catalans, on també ha concretat que la seva proposta passa per pactar la reforma constitucional amb els polítics catalans que s'avinguin a negociar, validar la reforma constitucional i, en paral·lel, fer un nou Estatut.

López reivindica la relació PSC-PSOE

Per la seva banda, l'eurodiputat socialista, Javi López, ha assegurat que, malgrat les friccions, la relació PSC-PSOE ha estat un model d'èxit. López ha fet aquestes declaracions a Brussel·les en una trobada amb periodistes catalans. El socialista català ha reconegut que "la realitat política és diferent en funció de l'òptica des d'on es miri", ha dit quan se li ha demanat si creia que el PSOE no entenia la realitat del PSC a Catalunya.

La bombolla europea

López també ha remarcat que la relació amb els seus companys socialistes espanyols a l'europarlament és molt bona i que no s'ha ressentit de la crisi PSC-PSOE arran de la investidura del president espanyol, Mariano Rajoy.