A Santi Vila li hauran xiulat les orelles, aquest dimecres al matí mentre s'asseia al banc dels acusats del Tribunal Suprem, on s'enfronta a una condemna de 7 anys per malversació de fons públics, en el judici del procés. A uns 600 quilòmetres de distància, a la Casa del Llibre de Barcelona, Jaume Collboni presentava el seu llibre Imaginem Barcelonaon recull, entre d'altres, una conversa amb l'exconseller de Mas i Puigdemont. 

judici proces torra capella efe

Tots dos coincideixen en la lectura que fan dels efectes devastadors del procés independentista, especialment a Barcelona.

jaume collboni llibre   marina fernandez

Tot i provenir de dues famílies polítiques diferents, tots dos tenen una relació personal i política de fa temps. Collboni el defineix com "animal polític, assenyat i no nacionalista". I és pregunta "per què no va saltar abans d'un vaixell a la deriva", just l'endemà que l'advocat de Vila recordés al Suprem que el seu client va dimitir abans de la DUI perquè no hi estava d'acord. L'alcaldable del PSC es mostra confiat que "més d'hora que tard, Vila tornarà a la centralitat política". 

Sobre la possibilitat de fitxar Santi Vila, que temps enrera va intentar convèncer el PDeCAT per ser el candidat per Barcelona, Collboni no s'ha volgut mullar amb l'argument que l'exconseller s'ha de centrar ara en la seva defensa al judici. Fitxi o no fitxi, serà morbós saber si Vila acaba votant o no pel candidat del PSC -l'exconseller està empadronat a Barcelona, per tant, podrà triar entre Colboni o Forn, o Manuel Valls-. 

"Barcelona, peça de caça major de l'independentisme" 

Durant la seva conversa, que pivota sobre els reptes econòmics de la ciutat, Vila i Collboni situen la inestabilitat generada l'any passat arran del procés com un mal a evitar i superar.

Ho verbalitzen amb frases com que "el moment actual té una càrrega emocional que ho distorsiona tot", que una "ciutat és segura si s'hi compleixen les lleis" o que caldrà fer una feina ingent "perquè tornin les empreses que han marxat". En un moment de la conversa, Vila es queixa que "l'independentisme ha convertit Barcelona en una peça de caça major". Per això tots dos defensen que cal evitar que els partits sobiranistes "converteixin les eleccions municipals en un camp de batalla" sobre el procés.

Collboni evita descartar un pacte amb Valls

Aquest dilluns passat, Colau va desafiar Collboni a dir públicament si pactarà o no amb Manuel Valls després de les eleccions. Preguntat per això, el candidat socialista ha tirat pilotes fora, evitant descartar directament una possible aliança. Collboni s'ha limitat a dir que "no faré una campanya en contra de ningú, només pactaré en funció del programa electoral". 

Entre setembre i novembre de 2018, el candidat a l'alcaldia del PSC, Jaume Collboni, ha conversat amb set persones d'àmbits diversos sobre els reptes i les estratègies per governar la ciutat. I ho ha plasmat en un llibre que ha presentat avui sota el títol Imaginem Barcelona. A més de Santi Vila hi han participat entre d'altres Lluís Rabell, Núria Marín, Marian Muro o Federic Amat.