El cap de llista d'En Comú Podem per a les eleccions generals, Jaume Asens, ha promès aquest diumenge impulsar una llei per sotmetre al Rei al Tribunal de Comptes i limitar els seus privilegis fins a poder convocar dos referèndums sobre monarquia i república i un altre sobre l'autodeterminació de Catalunya.

Amb motiu del Dia de la República, Asens s'ha compromès amb els mateixos referèndums que va defensar divendres passat ERC, formació a la que no ha fet ni una sola referència, i ha assegurat que, fins a poder complir amb això, els comuns promouran una llei que restringeixi els privilegis de la Casa Reial.

Tal com ha sostingut durant un míting a Barcelona, la nova legislació "sotmetrà al Rei al Tribunal de Comptes", permetrà "saber quins són els seus ingressos" i prohibirà "que faci d'intermediari" entre negocis privats. Asens ha defensat també el dret a decidir tant de Catalunya com d'Espanya, perquè els ciutadans escullin si realment desitgen sotmetre al Rei "al principi de legalitat".

"No és veritat que l'hàgim votat"

Ha rebatut a més al candidat del PP, Pablo Casado, qui va criticar la proposta d'ERC en al·legar que el 80% de la població havia votat al cap d'Estat, i li ha etzibat: "No és veritat que l'hàgim votat (...) o, almenys, jo no recordo cap referèndum".

Asens ha censurat el discurs de Felip VI el 3-O i ha assegurat que els comuns volen "prohibir de manera expressa que el Rei pugui fer un discurs com aquest" perquè "va ser el de l'extrema dreta".

"No era ni el discurs del PP ni el del PSOE. El Rei va prendre partit, va perdre la neutralitat política. Després del 23F va cridar a la concòrdia amb els colpistes i el 3-O es va posar del costat dels que van copejar a la gent", ha exclamat sobre la reacció del monarca després de les càrregues policials arran del referèndum de l'1-O.

Asens també ha assegurat que, si controlen el Govern, il·legalitzaran la Fundació Francisco Franco i recuperaran "la memòria republicana" davant els que "volen ocultar" les seves "possibilitats de futur".

"Ser republicà és ser antimonàrquic, antifeixista i parar-li els peus al neofranquisme", ha clamat durant l'acte, que ha comptat amb la presència de l'activista contra el franquisme María Salvo; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el número quatre de la llista, Gerardo Pisarello; i la candidata d'Units Podem als comicis europeus, María Eugenia Rodríguez Palop.